Køkkenet hos Ruth Barry

FIND UD AF, HVAD DU ELSKER, og gør det resten af livet. Det første råd fra de fleste karriererådgivere lyder sikkert sådan – men nogle gange opdager vi, at vi vil lave noget helt andet. Skotske Ruth Barry byttede sin blomstrende og tempofyldte karriere i Londons kunstverden ud med usikkerheden ved at drive sin egen virksomhed og kombinerede det med noget, hun aldrig kunne få nok af: bagværk.

FIND UD AF, HVAD DU ELSKER, og gør det resten af livet. Det første råd fra de fleste karriererådgivere lyder sikkert sådan – men nogle gange opdager vi, at vi vil lave noget helt andet. Skotske Ruth Barry byttede sin blomstrende og tempofyldte karriere i Londons kunstverden ud med usikkerheden ved at drive sin egen virksomhed og kombinerede det med noget, hun aldrig kunne få nok af: bagværk. For seks år siden, med intet andet end en billig ovn og et par bageforme, opstartede Ruth Barry bageriet Black Isle Bakery, der for nylig er blevet udnævnt til et af de mest fremragende konditorier i Berlin af den berømte tyske avis Tagesspiegel.

Vi mødtes med Ruth i hendes køkken i Berlin, hvor hun har tilbragt størstedelen af sine vågne timer i det forløbne år. Det er i dette køkken, at magien sker. Black Isle Bakery ligger midt mellem luksuriøse modebrands og små gallerier på Berlin-Mittes Linienstraße og passer lige ind med sin kunstindretning og ejerens sprudlende personlighed.

Det første hårde år

Ruth Barry er ikke din traditionelle bager henne ad gaden. Hun gik på Edinburgh College of Art, hvor hun studerede billedhuggerkunst. Da hun dimitterede tre år senere, flyttede hun til New York med håbet om at blive kunstner. Efter et praktikophold på Guggenheim og en flytning til London arbejdede hun på et galleri, hvor hun senere blev bestyrer. Men det, der syntes som virkeliggørelsen af en drøm, passede ganske enkelt ikke til hende: ”Jeg arbejdede sammen med nogle af verdens mest anerkendte kunstnere på fantastiske projekter. Men jeg er en skaber, og jeg havde det ikke godt med at være en del af den maskine, der driver kunstverdenen. Jeg ville være kreativ igen,” fortæller hun, mens hun pisker en lemon curd sammen i køkkenet. Hun gav sig selv seks måneder til at finde ud af sit liv, og da tiden var gået, sagde hun sit job op og begyndte at lære at bage. Derefter fik hun en praktikplads på det fine konditori Du Pain et Des Idees i Paris – og var så heldig at arbejde under en chefbageren Christophe Vasseur, der også havde forladt en karriere inden for mode til fordel for en verden af sukker og æggehvider. Dette var et vigtigt skridt for Ruth Barry:

”Jeg har ikke arven fra en mor eller bedstemor, der bagte. Jeg vidste, at jeg ville blive nødt til at lære det af fagfolk. I Paris lærte jeg en masse om integritet og at lade tingene tage den tid, de tager – der er ikke noget med at springe over, hvor gærdet er lavest, du er nødt til at gøre det rigtigt. Det var en værdifuld erfaring,” fremhæver hun, mens det smeltede smør når den helt rigtige temperatur.

Navn Efternavn Billledetext

”Jeg har ikke arven fra en mor eller bedstemor, der bagte. Jeg vidste, at jeg ville blive nødt til at lære det af fagfolk...”

Ruth Barry er ved at lave lemon curd- og flødeostefyld til en roulade, mens hun tager os med på rejsen fra hendes barndoms eventyrland på den skotske halvø Black Isle til det, hun er i dag: en af Berlins bedste konditorer.

”Jeg har et kæmpe billedkatalog, og jeg er altid i gang med at finde inspiration og udtænke nye koncepter. For nylig sorterede jeg nogle tegninger, som børnene har lavet, og pludselig så jeg en masse smykker i dem.”

Black Isle Bakery havde ikke sin nuværende form fra begyndelsen. Ruth startede med at levere mad til fester og arrangementer i London og havde fordelen af at kende de mennesker, der holdt alle de rigtige middage. I 2014 flyttede hun hele sin forretning og sit liv fra London til Berlin, hvor hun var nødt til at starte helt forfra – uden støtte fra venner, familie eller et forankret netværk.

”Berlin var anderledes end London, fordi jeg ikke kendte nogen her,” fortæller hun og uddyber: ”Her blev jeg nødt til at bede om tingene – hvilket var godt, fordi jeg for første gang var tvunget til at overbevise folk om, at det var værd at satse på mig” Et hårdt første år senere er hun glad for flytningen:

”Berlin er klar til næste skridt – til madrevolutionen. Jeg tror, vi står midt i en spændende tid, og madscenen ændrer sig dramatisk. Den er ved at gå fra at have begrænsede muligheder og en ganske karakteristisk gennemsnitlig kvalitet til at være en smeltedigel af alt fra gademad til luksuriøse Michelin-restauranter.”

Konditori og poesi

Normalt er en bager en lille butik, hvor du går ind, får dit brød og går igen. Men efter Ruth Barrys elevtid i Paris, vidste hun, at det ikke var det, hun ville. Hun fortæller:

”Da jeg sagde mit job op og begyndte at bage professionelt, var mit mål hele tiden på et tidspunkt at eje en butik. Men jeg indså, at jeg ikke ønskede et traditionelt bageri, hvor folk ikke kunne sidde ned.”

Briefingen til arkitekterne bag caféen var at skabe et rum, der lignede et kunstgalleri. Resultatet er et sparsomt møbleret rum med karakteristiske specialfremstillede møbler. En kobberplade dækker væggen og skaber et fantastisk ryglæn – og er ved blive en favorit blandt Instagram-kyndige kunder. Og selv om de primære materialer er stål eller messing – kolde, hårde materialer – står Ruth Barry i sit eget rum omgivet af barndomsminder og eventyr. Et smukt og ejendommeligt spejl af den unge konditor, der har lagt hele sin sjæl i virksomheden:

”Da jeg sagde mit job op og begyndte at bage professionelt, var mit mål hele tiden på et tidspunkt at eje en butik. Men jeg indså, at jeg ikke ønskede et traditionelt bageri, hvor folk ikke kunne sidde ned.”

Følg vejen til toppen af bakken, forbi træhuset og tornbladbuskene, der summer af bier. Hav kaprifolien på din venstre hånd.

Teksten på væggen er i en enkel blå skrift, som du ikke nødvendigvis bemærker ved første øjekast. Ruth har forvandlet myter og barndomsminder fra Black Isle til poesi, hvilket giver rummet et strejf af skønhed og mystik fra den skotske kyst.

Hendes opvækst og baggrund er også afspejlet i udvalget af sødt og salt bagværk, der bages dagligt af råvarer i høj kvalitet og med kærlighed. Med en passion for salt og vegetarisk bagværk indså hun, at hun blev nødt til at skabe det selv:

”Jeg ville have et unikt produkt, der ikke var en cupcake eller macaron, alle de ting, der er super trendy. Jeg tænkte på de kager og boller, jeg elskede som barn. Som den skotske ingefærkage, der er en af vores mest populære kager. Jeg er vokset op med denne opskrift, og jeg elsker virkelig at have opskrifter, der fortæller en historie,” siger hun.

Ligesom indretningen er hendes kager knivskarpe. Der er ingen fancy frosting eller overdreven fondant – de små tærter med enkelt fyld, der varierer med årstiden, ser ikke bare lækre ud i al deres enkelhed, de vil også få dig til at drømme om en weekend på landet.

”Jeg laver kun ting, som jeg elsker at spise selv. Jeg vil ikke have elementer, der ikke føles absolut nødvendige. For nylig spurgte nogen mig, hvordan jeg opnår så ægte en citronsmag, og ærlig talt er hemmeligheden bare at holde det helt enkelt. Og bruge de bedste råvarer, selvfølgelig,” afslører hun.

Navn Efternavn Billledetext


Op og i gang

En karriere inden for kunstverdenen indebærer en masse sene aftener med ferniseringer og vin. Ruth Barrys nye liv går i den helt anden retning og følger den traditionelle bagers liv: Hun er normalt i køkkenet før kl. 6 om morgenen. Dertil kommer presset ved at starte egen virksomhed op fra bunden. Ikke desto mindre er hendes glæde og tilfredshed ikke til at tage fejl af, mens hun hælder dej fra en skål over i en bageform.

I hjørnet af bageriet tager hendes nye kammerat en lur. Sally, en korthåret, brun gravhund, ligger gemt under et tæppe. Sally er med i bageriet hver dag, og Ruth Barry betragter hende som en af de bedste ting, hun har gjort for sig selv.

”Jeg skal ud at gå med hende hver dag. Uanset hvor travlt jeg har, så har hunden brug for mig. Jeg ved, det ikke lyder af meget, men det er virkelig foryngende.”

Det eneste tidspunkt, hvor hun ikke selv bager, er om søndagen. At start egen virksomhed op og drive et bageri har lært hende at sætte pris på de små ting, fortæller hun. Den bagte bund hviler på bordet, klar til at blive fyldt og rullet sammen. ”Jeg sætter virkelig pris på søndage,” siger hun med en glød i øjnene, der afslører, at fritid er en sjælden luksus.

Hun fordeler den lækre blanding af lemon curd og flødeost, ruller omhyggeligt rouladen sammen og lader den sætte sig i køleskabet. Hendes måde at bevæge sig rundt i køkkenet er imponerende, den ubekymrede måde, hun håndterer dampende varme bageforme direkte fra ovnen – endda uden bagehandsker. Ruth Barry er sjældent hjemme, men det er tydeligt for enhver, der kommer forbi Linienstraße, at hun føler sig hjemme lige her i sit køkken.

Navn Efternavn Billledetext