The Hackney Gardener: Hjemme hos Stina Hasan

I bydelen Hackney i det østlige London har den svenskfødte modedesigner Stina Hasan skabt en urban oase i den lille have, der hører til hendes families hjem.

Stina Hasan kom til London fra Sverige for over tyve år siden og slog sig først ned i det vestlige London sammen med en ven. "Men da jeg mødte min mand, Simon, som er møbel- og produktdesigner, begyndte vores rejse mod øst," fortæller hun.

 

 

Efter Stina har bosat sig i Hackney, er den pulserende bydel i det østlige London blevet mere end blot et tilfældigt sted – den har vundet hendes hjerte. "Vi har boet i Hackney i over tyve år nu, og jeg kan virkelig ikke forestille mig at bo andre steder. Området er så mangfoldigt og har en energi, som jeg virkelig elsker," siger hun. Stina nyder den dynamiske blanding af byliv og grønne områder, hvor hun er omgivet af butikker, caféer og de frodige vidder i Victoria Park, Hackney Marshes og Olympic Park.

Da hun flyttede til sin nuværende bolig, blev byen ikke kun vidne til opblomstringen af en familie med parrets nu niårige søn, Monty, men også til udviklingen af en have. Til daglig arbejder Stina som modedesigner, men om aftenen og i weekenden passer hun sin have, og online deler hun sin passion for havearbejdet med resten af verden under navnet The Hackney Gardener. "Jeg har altid været interesseret i havearbejde," siger hun. "Jeg vidste det bare ikke, før jeg fik min egen have."

Hendes mor og mormor var matriarker med grønne fingre, der begge delte glæden ved at dyrke planter, og Stina husker de hyppige samtaler, der opstod omkring blomster og blade – og barndomsminderne, hvor hun var omgivet af den grønne natur. I de øjeblikke opdagede hun en følelse af glæde og begejstring, som kom til at følge hende gennem årene.

Billledetext
Billledetext
Billledetext
Billledetext

Det travle byliv betød dog, at havearbejdet blev lagt på hylden, og i en periode var det andre interesser, der var i centrum i Stinas liv. Men i takt med at hun blev ældre, vendte hun tilbage til sine rødder: "Da jeg endelig havde et lille stykke jord, hvor jeg kunne dyrke ting, indså jeg, hvor meget jeg elskede det." Det var her, i hjertet af betonjunglen, at hun genfandt sin kærlighed til havearbejde.

I sin lille byhave finder Stina et pusterum fra hverdagen. Hendes yndlingssted ligger i hjertet af rosenhaven – især ved en solbeskinnet junimorgen, når hun åbner bagdøren og bliver mødt af den berusende duft af blomster i flor.

"Der er altid meget at lave, men jeg vil gerne have, at det er et afslappende sted, og jeg er omhyggelig med ikke at gøre havearbejdet til en pligt," forklarer hun. Hun følger sine instinkter og ompotter blandt et væld af stauder – "ikke noget fancy eller eksotisk" – og pusler med små opgaver mellem de hårdføre pelargonier, katteurt og løvefod, der holder hendes elskede roser med selskab: "I et lille rum har man brug for ting, der ser godt ud under alle årstiderne. Roser er mine favoritter at dyrke. De har ry for at være udfordrende, men jeg synes, de er ret ligetil. Og belønningen, når den første blomstring kommer, er uovertruffen."

 

 

Mens hun står midt i det grønne og iagttager årstidernes skift og forandringer, ser Stina de subtile tegn på liv, selv i den dybeste vintertid. "Selv midt om vinteren er der liv i tingene, hvis man kigger godt efter. Det fascinerer mig virkelig."

Hendes råd til spirende urbane gartnere er lige så ukomplicerede som hendes have: "Bare bliv ved med at prøve ting af, og lad dig ikke afskrække af overvældende råd eller forældede regler. Havearbejde handler om processen, så undgå at fokusere for meget på udbytte, og nyd at se tingene udvikle sig – og husk, at det at fejle er en del af det. Og anskaf nogle roser!"

Billledetext
Billledetext