Pas godt på dit interiør

Forlæng dine møblers levetid ved at give dem den helt rigtige pleje – vi viser dig hvordan.

De elskede indretningsgenstande, som du har samlet gennem hele dit liv, er ikke bare ting – de er nøje udvalgte skatte, der bidrager til at gøre dit hjem unikt og får det til at føles som en forlængelse af dig.

At give disse genstande den rette pleje vil hjælpe med at vedligeholde deres udseende og funktionalitet, og vil forlænge deres levetid betragteligt. Dette vil desuden hjælpe dig med at få en mere bæredygtig livsstil, da du vil kunne have glæde af og beholde dine ting i længere tid, uden behov for udskiftning.

Det kan føles lidt overvældende, når du skal i gang med at pleje og vedligeholde dit interiør, fordi hvert materiale kræver særlig, individuel behandling. Så lad os hjælpe dig godt på vej med disse tips til, hvordan du bedst plejer og vedligeholder de forskellige materialer, du sandsynligvis har i dit hjem.

Træ

Træ er blevet brugt til boliginteriør i århundreder. Ligesom et fascinerende kunstværk er ikke to stykker træ ens. Fælles for de mange træsorter er, at de tilfører et organisk, naturligt element til ethvert rum. Træ er et holdbart materiale, der kan bruges både indendørs og udendørs, og med den rette pleje og vedligeholdelse vil træets karakter udvikle sig, så det bliver endnu smukkere med tiden. 

Fordi træ er et naturmateriale, er det vigtigt at behandle og pleje det med en passende olie ved behov. En neutral træolie hjælper træet med at bevare sin naturlige farve, samtidig med at den øger dets holdbarhed og gør træet mindre modtageligt for pletter. Når du påfører olien, anbefaler vi, at du bruger en blød svamp eller klud. Påfør et jævnt, tyndt lag, og sørg for at stryge langs årerne i træet. Efter tre timer kan eventuel overskydende olie tørres af, og så er dine træmøbler smukke igen.

Læs mere om behandling af forskellige slags træ

Marmor og sten

Både marmor og sten er ældgamle, smukke materialer, der er dannet af naturen gennem tusinder af år. Hvert stykke sten fortæller sin egen unikke historie med de naturlige variationer i farve og struktur, der er opstået i løbet af dets skabelse. Natursten og marmor er ret skrøbelige materialer og kræver lidt ekstra pleje og forsigtighed. 

Begge materialers porøse natur betyder, at syreholdige væsker, som f.eks. appelsinsaft eller kaffe, vil plette overfladen. Selv vand bør tørres af med det samme, hvis det spildes på overfladen. Det er også vigtigt at være opmærksom på ikke at ridse overfladen ved at stille hårde genstande på den eller skubbe dem hen over overfladen.

Rengøring af overfladerne skal gøres så skånsomt og forsigtigt som muligt og uden brug af skrappe eller ætsende kemikalier. Støv regelmæssigt overfladerne af, og ved behov kan du tørre dem af med en klud fugtet med vand og mildt rengøringsmiddel. Efter dette skal du altid vaske rengøringsmidlet af med en klud dyppet i rent vand.

Læs mere om pleje af sten og marmor  

Glas og spejle

Glas er et utroligt alsidigt materiale, der er blevet brugt i århundreder. Det kan formes i enhver form og farves i næsten enhver farve og kan tjene mange forskellige funktioner i hjemmet. Hvis glas vedligeholdes korrekt, er det et holdbart og robust materiale, der kan forblive både dekorativt og funktionelt i årtier.

Bordservice og dekorative genstande i glas kan normalt rengøres i opvaskemaskinen, men afhængigt af glassets tykkelse skal du sætte dem ned og vaske dem ekstra forsigtigt, så de ikke revner eller går i stykker undervejs. Glasgenstande, der ikke kan komme i opvaskemaskinen, bør rengøres regelmæssigt med en tør klud og vaskes med en blød børste og mildt rengøringsmiddel. Undgå at bruge skrappe kemikalier til at rengøre glasset, da dette kan beskadige overfladen.

Spejle findes overalt i mange hjem og er både funktionelle og dekorative. De skal rengøres med en blød, ren og fugtig klud, og hjørnerne bør ikke være våde i længere tid. Hvis dit spejl trænger til en mere grundig rengøring, anbefaler vi, at du bruger produkter, der er specielt udviklet til at rengøre spejle, og som ikke indeholder ammoniak eller eddike.

Læs mere om pleje af glas og spejle   

Keramik

Keramik udgør et andet gammelt traditionelt kunsthåndværk, hvor man former genstande af organiske materialer, der findes i jorden. Det bruges normalt til at skabe smukt bordservice eller dekorative genstande som vaser eller plantepotter.

Hvis keramikken er glaseret, er det normalt sikkert at sætte den i opvaskemaskinen, men hvis den er uglaseret og har en grov overflade, anbefaler vi, at du skyller keramikken i lunkent vand eller aftørrer den med en fugtig klud. Vær forsigtig med at bruge slibemidler på overfladen, da dette kan lave ridser.

Læs mere om pleje af keramik

Tekstiler 

Tekstiler kan bruges i hele dit hjem til at skabe et blødt og indbydende udtryk. Puder, tæpper, sengetæpper og tæpper bidrager til at skabe en rolig stemning og er samtidig funktionelle hverdagsting. Hvis vi passer ordentligt på dem, kan de forblive smukke i mange år fremover. 

Tæpper fås i mange forskellige tekstiler, og den pleje, de har brug for, er derfor meget forskellig. Alle tæpper har dog godt af at blive støvsuget hyppigt, da dette vil mindske fældning samt løfte fladtrådt luv på de områder, der betrædes ofte. Det er også en god idé at rotere alle tæpper regelmæssigt, så sliddet fordeles mere jævnt, samt at bruge puder eller beskyttende underlag under tunge møbler for at forhindre, at der efterlades permanente mærker i dit tæppe. 

Hvis tæppet er delvist eller helt af uld, skal pletter fjernes ved forsigtigt at duppe området med et vådt stykke køkkenrulle og derefter rengøre med en fugtig klud. Hvis tæppet har brug for en grundigere rengøring, anbefaler vi, at du kontakter et professionelt rensefirma, da brug af vand til vask af et uldtæppe vil ødelægge det. Af samme grund bør du undgå at placere tæppet i fugtige områder i dit hjem, og du bør kun bruge det indendørs. Hvis dit tæppe er lavet af mere holdbare tekstiler som bomuld eller PET-garn, kan det vaskes i maskine ved 30 °C eller spules med vand, hvorefter det skal hænges til lufttørring. Tæpper lavet af PET-garn er også velegnet til udendørs brug, så du kan bruge dem til at skabe en ekstra hyggelig stemning i dit Green Space.

Læs mere om, hvordan du plejer forskellige materialer i vores detaljerede vejledning til vedligeholdelse og pleje, som du finder her.