Træ

 

Vi bruger massivt træ af flere forskellige sorter i vores kollektion, herunder eg, ask, bøg, fyr og lærk, hvoraf størstedelen er FSC® certificeret.

Træ er et naturmateriale – ikke to stykker træ er ens – og derfor findes der ikke to helt identiske træmøbler. Træ undergår konstant forandring, hvilket betyder, at dets struktur og farve udvikler sig over tid. De største forandringer sker i starten af et møbels levetid. Massivt træ påvirkes især af sæsonbetingede ændringer af luftfugtigheden. Om sommeren udvider træet sig, og det kan få bordplader til at bøje sig en smule. Om vinteren trækker træet sig sammen igen.

 

Træbevægelser – udvidende og sammentrækkende – kan medføre, at der opstår "skær" (små sprækker og revner mellem træets årer). De skader dog ikke produktet og kan normalt behandles med en træoliebehandling. For at maksimere træmøblers levetid er det vigtigt at sørge for, at de løbende bliver plejet og vedligeholdt. Nedenfor finder du retningslinjer for, hvordan du bedst behandler og vedligeholder dine møbler af massivt træ.

Brug af en neutral træolie vil hjælpe træet med at bevare sin oprindelige farve, give det en vandafvisende effekt og forhindre det i at tørre ud. For en lysere/hvid overflade anbefaler vi at behandle produktet med hvidpigmenteret træolie. Brug en blød svamp eller en blød, fnugfri klud, og påfør olien i et jævnt tyndt lag med strøg, der følger linjerne i træets struktur. Lad olien tørre i tre timer, og tør den derefter af med en blød, fnugfri klud, så overskydende olie fjernes. Daglig rengøring (f.eks. aftørring af overfladen efter et måltid) fjerner langsomt olie fra træet, hvorfor det anbefales at behandle træet 4-6 gange om året eller efter behov. Læs venligst instruktionerne på flasken før behandling.

Hvis du vil rengøre dine træmøbler mere grundigt, bør du bruge et trærensemiddel, der fjerner mærker som olieholdige pletter, rande med mere. Det kan også bruges til at vaske garvesyre ud af egetræ. Husk at behandle overfladen med neutral træolie eller hvidpigmenteret olie efter brug af trærens. Husk altid at behandle undersiden af dine møbler; ellers er der risiko for, at træet slår sig eller revner. Hvis træets overflade "rejser sig" (bliver ru) efter behandlingen, kan du slibe den let med fint sandpapir (mindst korn 200). Slib forsigtigt i samme retning som træets linjer. Brug aldrig ståluld!

Finer

Træfiner består af tynde plader af massivt træ, der er lagt uden på en kerne af MDF, krydsfiner eller spånplade. Finerede overflader bør rengøres regelmæssigt med en fugtig klud. Hvis der kommer stænk eller pletter på fineren, skal du fjerne dem med en hårdt opvredet klud. Overfladen skal tørres af umiddelbart derefter, så der ikke er nogen form for væske tilbage.

Olieret finer

Den daglige rengøring kan foretages med en ren, tør klud eller en klud, der er vredet op i rent vand. Hvis der bruges en opvredet klud eller et vaskeskind, skal du straks tørre overskydende vand af med en ren, tør klud. Beskidte overflader skal tørres af med en fugtig klud. Tør straks efter med en ren, tør klud. Vær opmærksom på, at flydende rengøringsmidler vil opløse olien, så en oliebehandling bør gentages. For at gøre dette påføres træolie jævnt med en blød klud eller svamp i retning med træets årer. Efter 2-3 timer kan træet poleres med en ren, tør klud. Hvis der er behov for en slibning, skal du bruge fint sandpapir (korn 220). Du må aldrig slibe på tværs af linjerne i træet, og du må aldrig bruge ståluld eller stålsvampe. Undgå at udsætte overfladerne for vand eller andre væsker i længere tid. Spildt væske skal tørres væk med det samme.

Lakeret finer

Tør overfladen af med en ren, tør klud eller med en klud eller et vaskeskind, der er vredet op i rent vand. Hvis du bruger en opvredet klud, skal du straks derefter tørre vandet af med en ren og tør klud.

Beskidte overflader tørres af med en klud eller et vaskeskind, der er blevet vredet hårdt op i sæbevand. Tør straks efter med en ren, tør klud.

Vi anbefaler, at du bruger milde rengøringsmidler til rengøring af lakeret finer. Det anbefales ikke at bruge skrappe rengøringsmidler eller produkter, der indeholder skurepulver, hvilket vil resultere i en mat, ridset og beskadiget overflade. Undgå at udsætte overfladerne for vand eller andre væsker i længere tid. Spildt væske skal tørres væk med det samme.

Accoya-behandlet fyrretræ

Accoya er en behandling, der gør træet modstandsdygtigt over for eksterne faktorer, herunder påvirkningen af vekslende vejrforhold. Under Accoya-behandlingen lukkes træets cellevægge, hvilket sikrer, at træet ikke absorberer vand og fugt. Svamp og råd kan derfor ikke trænge ind i træets struktur, som det ellers er kendt for at gøre i ubehandlet tilstand. Accoya-behandlingen gør også træet stabilt, hvilket giver det en længere levetid. Behandlingen påvirker ikke træets struktur.

Accoya-træ er 100 % genanvendeligt og ugiftigt, og det Accoya-træ, vi bruger, er FSC® certificeret. Derfor kan det bortskaffes på samme måde som ubehandlet træ uden yderligere skadelige effekter på vores miljø. For eksempel kan man trygt brænde Accoya-træ som bioenergi. Træet kræver mindre vedligeholdelse, og det er ikke nødvendigt at behandle det med en beskyttende olie, men du kan gøre det, hvis du ønsker at give træet en ekstra beskyttende barriere. Brug af en beskyttende olie påvirker ikke Accoya-træets unikke egenskaber.

Hvis du ønsker at behandle dine møbler med olie, bedes du venligst følge den nedenstående vejledning:

Vi anbefaler at bruge Outdoor Wood Oil fra Guardian, da den er specielt udviklet til at pleje og vedligeholde ulakeret udendørs træ. Outdoor Wood Oil fra Guardian er baseret på vegetabilske olier. Træmøbler, der bruges udendørs, er meget udsatte for vind og vejr og modtagelige for ændringer i klimaet (sollys, regn og varierende temperaturer), som kan få skimmelsvamp og meldug til at gro. Risikoen for angreb af skimmelsvamp og meldug minimeres ved regelmæssig påføring af olie. Hvis du bemærker algevækst på overfladen af bænken på grund af langvarig påvirkning af regnvejr, kan disse pletter fjernes med trærens. På grund af Accoya-behandlingen vil algevæksten være begrænset til bænkens overflade og vil ikke være trængt ind i træet.

Træolie og trærens skal påføres med strøg langs linjerne i træet og med en blød, fnugfri klud eller svamp. Må aldrig påføres i direkte sollys.

Gode råd til træmøbler

 • Den daglige rengøring bør ske med en ren, hårdt opvredet, fugtig klud.
 • Ved genstridige pletter anbefales det at bruge trærens.
 • Behandling, rengøring eller slibning af træet skal altid ske med strøg, der følger linjerne i træet.
 • Placer ikke varme eller våde genstande på træoverflader, da dette kan forårsage pletter/brandskader.
 • Placering af træmøbler tæt på kraftige varmekilder (pejse og radiatorer)
  kan påvirke træet og øge risikoen
  for, at træet vrider sig.
 • Træ bør ikke være permanent dækket af lufttætte materialer (f.eks. voksdug) i længere perioder.
 • Ved behandling af bordplader bør behandlingen foretages på begge sider.