Træ

Vi bruger massivt træ af flere forskellige sorter i vores kollektion, herunder eg, ask, bøg, fyr og lærk, hvoraf størstedelen er FSC®
-certificeret.

Træ er et naturmateriale – ikke to stykker træ er ens – og derfor findes der ikke to helt identiske træmøbler. Træ undergår konstant forandring, hvilket betyder, at dets struktur og farve udvikler sig over tid. De største forandringer sker i starten af et møbels levetid. Massivt træ påvirkes især af sæsonbetingede ændringer af luftfugtigheden. Om sommeren udvider træet sig, og det kan få bordplader til at bøje sig en smule. Om vinteren trækker træet sig sammen igen.

Træets bevægelser – udvidelse og sammentrækning – kan forårsage, at der opstår "riller" (små sprækker og revner mellem træets årer). Disse skader dog ikke produktet og kan normalt med fordel behandles med en træolie. For at maksimere træmøblers levetid er det vigtigt at sørge for, at de løbende bliver plejet og vedligeholdt. Nedenfor kan du læse om, hvordan du bedst behandler og vedligeholder dine møbler af massivt træ. Brug af en neutral træolie vil hjælpe træet med at bevare sin oprindelige farve og giver desuden en vandafvisende effekt samt beskytter træet mod udtørring. Hvis du ønsker en lysere/hvid overflade, anbefaler vi, at du behandler produktet med en hvidpigmenteret træolie. Brug en blød svamp eller en blød, fnugfri klud, og påfør olien i et jævnt tyndt lag med strøg, der følger linjerne i træets struktur. Lad olien tørre i tre timer, og tør den derefter af med en blød, fnugfri klud, så overskydende olie fjernes. Daglig rengøring (f.eks. aftørring af overfladen efter et måltid) fjerner langsomt olien fra træet, og derfor anbefaler vi, at du behandler træet 4-6 gange om året eller efter behov. Læs venligst vejledningen på flasken før behandlingen.

Hvis du vil rengøre dine træmøbler mere grundigt, bør du bruge et trærensemiddel, der fjerner mærker som olieholdige pletter, rande med mere. Det kan også bruges til at vaske garvesyre ud af egetræ. Husk altid at behandle overfladen med en neutral træolie eller en hvidpigmenteret olie efter brug af trærens. Husk også altid at behandle undersiden af dine møbler, da der ellers er risiko for, at træet vrider sig eller revner. Hvis træets overflade "rejser sig" (bliver ru) efter behandlingen, kan du slibe den let med fint sandpapir (mindst korn 200). Slib forsigtigt i samme retning som træets linjer. Brug aldrig ståluld!

 

 

Finer

Træfiner består af tynde plader af massivt træ, der er lagt uden på en kerne af MDF, krydsfiner eller spånplade. Finerede overflader bør rengøres regelmæssigt med en fugtig klud. Hvis der kommer stænk eller pletter på fineren, skal du fjerne dem med en hårdt opvredet klud. Overfladen skal tørres af umiddelbart derefter, så der ikke er nogen form for væske tilbage.

Olieret finer

Den daglige rengøring kan foretages med en ren, tør klud eller en klud, der er vredet op i rent vand. Hvis der bruges en opvredet klud eller et vaskeskind, skal du straks tørre vandet af med en ren, tør klud. Snavsede overflader skal tørres af med en klud, der er vredet hårdt op i sæbevand. Tør straks efter med en ren, tør klud. Vær opmærksom på, at flydende rengøringsmidler opløser olien, så oliebehandlingen skal gentages jævnligt. Det gør du ved at påføre træolie i et jævnt lag med en blød klud eller svamp. Husk at stryge i samme retning som linjerne i træet. Efter 2-3 timer kan træet poleres med en ren, tør klud. Hvis der er behov for en slibning, skal du bruge fint sandpapir (korn 220). Du må aldrig slibe på tværs af linjerne i træet, og du må aldrig bruge ståluld eller stålsvampe. Undgå at udsætte overfladerne for vand eller andre væsker i længere tid. Spildte væsker bør straks tørres af.

Lakeret finer

Tør overfladen af med en ren, tør klud eller med en klud eller et vaskeskind, der er vredet op i rent vand. Hvis du bruger en opvredet klud, skal du straks derefter tørre vandet af med en ren og tør klud.

Beskidte overflader tørres af med en klud eller et vaskeskind, der er blevet vredet hårdt op i sæbevand. Tør straks efter med en ren, tør klud.

Vi anbefaler, at du bruger milde rengøringsmidler til rengøring af lakeret finer. Bemærk, at det ikke anbefales at bruge skrappe rengøringsmidler eller produkter, der indeholder skurepulver, da dette vil resultere i en mat, ridset og beskadiget overflade. Undgå at udsætte overfladerne for vand eller andre væsker i længere tid. Spildte væsker bør straks tørres af.

Accoya-behandlet fyrretræ

Accoya er en behandling, der gør træet modstandsdygtigt over for eksterne faktorer, herunder påvirkningen af vekslende vejrforhold. Under Accoya-behandlingen lukkes træets cellevægge, hvilket sikrer, at træet ikke absorberer vand og fugt. Svamp og råd kan derfor ikke trænge ind i træets struktur, som det ellers ofte gør, når træet er ubehandlet. Accoya-behandlingen gør også træet stabilt, hvilket giver det en længere levetid. Behandlingen påvirker ikke træets struktur.

Accoya-træ er 100 % genanvendeligt og giftfrit, og det Accoya-træ, vi bruger, er FSC®-certificeret. Det kan derfor bortskaffes på nøjagtig samme måde som ubehandlet træ uden yderligere skadelig påvirkning af miljøet. Man kan uden risiko afbrænde Accoya-træ til bioenergi. Træet kræver mindre vedligeholdelse, og det er ikke nødvendigt at behandle det med en beskyttende olie, men du kan gøre det, hvis du ønsker at give træet en ekstra beskyttende barriere. Brug af en beskyttende olie påvirker ikke Accoya-træets unikke egenskaber.

Hvis du ønsker at behandle dine møbler med olie, bedes du venligst følge den nedenstående vejledning:

Vi anbefaler, at du bruger Outdoor Wood Oil fra Guardian, da den er specielt udviklet til pleje og vedligeholdelse af ulakeret træ til udendørs brug. Outdoor Wood Oil fra Guardian er baseret på vegetabilske olier. Træmøbler, der bruges udendørs, udsættes i høj grad for vejr og vind og påvirkes af vejrforandringer (sollys, regn og varierende temperaturer), som kan forårsage vækst af mug og skimmel. Ved regelmæssig brug af olie minimeres risikoen for angreb af mug og skimmel. Hvis du opdager, at der er opstået algevækst på bænkens overflade på grund af langvarig påvirkning af regn, kan disse pletter fjernes med et trærensemiddel. På grund af Accoya-behandlingen vil algevæksten være begrænset til bænkens overflade og vil ikke være trængt ind i træet.

Træolie og trærens skal påføres med strøg langs linjerne i træet og med en blød, fnugfri klud eller svamp. Må aldrig påføres i direkte sollys.

 

 

Gode råd til træmøbler

 • Den daglige rengøring bør ske med en ren, hårdt opvredet, fugtig klud.
 • Ved genstridige pletter anbefales det at bruge trærens.
 • Behandling, rengøring eller slibning af træet skal altid ske med strøg, der følger linjerne i træet.
 • Placer ikke varme eller våde genstande på træoverflader, da dette kan forårsage pletter/brandskader.
 • Placering af træmøbler tæt på kraftige varmekilder (pejse og radiatorer)
  kan påvirke træet og øge risikoen
  for, at træet vrider sig.
 • Træ bør ikke være permanent dækket af lufttætte materialer (f.eks. voksdug) i længere perioder.
 • Ved behandling af bordplader bør behandlingen foretages på begge sider.