Hjemme hos Jenn Chang

Den i New York bosiddende arkitekt Jenn Chang studerede oprindeligt økonomi, før hun fandt sit sande kald på et sommerkursus i dansk design for ti år siden.

I sin rolle som kreativ direktør for en startup-virksomhed inden for co-living arbejder Jenn nu med at forbedre byboliger gennem datadrevet design, samtidig med at hun underviser på Columbia University.

 

HØJT TIL LOFTET

Jenns arbejde påvirker ikke så overraskende hendes eget hjem. Hun bruger sin arbejdsdag på at tænke over den måde, hvorpå folk forholder sig til de rum, de bor i, ikke kun i forhold til funktionalitet, men også i forhold til sociale interaktioner. "For mig er et godt hjem simpelthen et sted, der fungerer for de mennesker, der bor i det. Rummene er kun halvdelen af historien. Det er den spændende kombination af personligheder, der udgør et hjem," siger hun. Hendes egen lejlighed i New York City har givet hende et godt sted at starte: Taglejligheden med 1 soveværelse og 1 kammer ligger i en bygning fra 1886, der engang blev brugt som skolebygning for ungdomskriminelle piger, og er ombygget til usædvanlige og næsten proportionelt kubiske opholdsrum. Det tidligere klasseværelse er på beskedne 96 m2, men den imponerende loftshøjde på 4,2 m og de kæmpe panoramavinduer giver en følelse af store og luftige rum. "Jeg vidste, at jeg ønskede mig et sted, som jeg kunne arbejde med, og denne lejlighed havde ikke blot en fantastisk konstruktion, men også nogle vanskelige udfordringer," forklarer Jenn. "Den historiske konstruktion var en blandet landhandel af smalle krybelofter, en murstensmur, der gik gennem det hele, og en vindeltrappe. Hver af disse var spændende på deres egen måde."

 

Billledetext
Billledetext

 

HVIS DISSE VÆGGE KUNNE TALE

Mange af de mennesker, der besøger Jenn, er overraskede over, hvor relativt enkelt hendes hjem er, men som hun siger, er de vigtigste indvendige elementer – planløsningen, proportionerne, lyset og luften – allerede på plads. "Jeg mener, at arkitektur kan bringe en masse komfort med sig med meget enkle virkemidler, og jeg ville have det princip til at tale for sig selv. Jeg gør mig umage med at bevare mit liv og hjem minimalistisk ved kun at anskaffe mig ting, som jeg elsker." På den måde har hun fået et alsidigt rum, hvor der kan holdes store middagsselskaber – "for op til 22 personer!" – eller mere intime sammenkomster. Efter at have studeret design i København og arbejdet i Tokyo takker hun både Skandinavien og Japan for sin "less-is-more"-stil, og at hun tør stole på, at godt, grundlæggende håndværk er bedre til taglejligheden end en masse luksusting. Enkle gipsvægge, ahornkrydsfiner og råt ufærdigt beton bruges til at skabe en enkel men varm baggrund, som står i kontrast til de speciallavede sorte ståldetaljer, der er lavet i samarbejde med hendes venner på tegnestuen Kin & Company i Brooklyn.

 

Billledetext
Billledetext

 

LYSE SKINNENDE TING

"Møbler og genstande er gode steder at tilføje interessante og modsætningsfyldte former, profiler, farver og materialer i rum," siger Jenn. Det kan for eksempel være skinnende farvet glas, kobberelementer, strejf af neon og overdrevent tykke, bløde uldtæpper og puffer. Meget af Jenns inspiration til indretning kommer fra hendes kreative venner og kolleger, og et af hendes shoppingråd er at tage afsted, når der sælges kollektionsprøver hos de lokale producenter i New York. "Jeg falder normalt for ting eller design, der har en historie. Jeg elsker også genstande med ansigter," fortæller hun og peger på et natbord med 3D-træk. Én ting, som hun stadig leder efter, er et stort abstrakt maleri til en af de store hvide vægge. "Men jeg bliver gladere og gladere for de bare vægge, og det kan også være, at de bare bliver ved med at være sådan," funderer hun. "Jeg er så heldig, at jeg har kunnet designe mit eget hjem. Jeg får lov at bo i mit arbejde! Det er en konstant påmindelse om mit arbejde, min stil, og hvem jeg er som designer."

 

“"Jeg mener,
at arkitektur kan bringe
en masse komfort med sig
med meget enkle virkemidler,
og jeg ville have det princip til
at tale for sig selv.
Jeg gør mig umage
med at bevare mit liv
og hjem minimalistisk
ved kun at anskaffe mig ting,
som jeg elsker."

 

DET BEKVEMME HJEM

Jenn er vokset op i Taiwan, og familiens hjem var påvirket af både øst og vest. Måltiderne var meget vigtige, og Jenn har fortsat traditionen med at have et stort spisebord som samlingssted (til et hjemmelavet taiwanesisk måltid). Hvide, friske lagner og en unik samling service til hverdagsbrug er også minder fra barndomshjemmets indretning. Hendes hjem er fyldt med genstande, der har en historie: en 25 år gammel bamse sidder stolt på sengen, et træsofabord blev snedkereret i sløjdtimerne, og en billig lysekrone af uægte gevir blev købt i en genbrugsbutik, "da jeg havde en meget dårlig dag i 2010. De fleste af mine møbler og ting er brugte eller andensortering," bemærker Jenn.

 

 

På samme måde er hun stor tilhænger af tidens tendens til at bruge traditionelle elementer såsom paneler og stuk til at dække fejl. "De udfylder en yderst funktionel rolle, samtidig med at de er dekorative. Jeg arbejder på et andet projekt, som er en meget lille hytte i skoven, hvor jeg har brugt disse elementer." Hun elsker at tage service eller tekstiler med hjem fra rejser, og på den måde blander hendes hjem og arbejde sig på en organisk måde. "Taglejligheden er smukkest om morgenen, når sollyset breder sig i rummene. Jeg elsker at drikke kaffe ved spisebordet, mens jeg gennemgår mine e-mails. Jeg vander alle mine planter, før jeg forlader huset. Efter arbejde plejer jeg at skifte til hjemmetøj og tilbringe nogle timer under et tæppe. I weekenden laver jeg som regel mad i køkkenet." Hvem ville være Jenns ideelle gæst? "Min mor. Jeg ville ønske, hun kunne tilbringe mere tid sammen med mig i min lejlighed!"

 

Billledetext

“For mig er et godt hjem
simpelthen et sted,
der fungerer for de mennesker,
der bor i det.
Rummene er kun
halvdelen af historien.”

 

Jenn Chang bor i Soho, New York.
Jenn er kreativ direktør hos Common Living, hvor hun forsker i "co-living" og boligkrisen generelt. Hun underviser også i "Fundamentals of Urban Digital Design" ved Columbia University sammen med byplanlægningsprogrammet.

www.jennchang.com
@jennchang0