Haveliv

I jagten på det gode udeliv har vi spurgt to haveentusiaster om deres bedste tips til at skabe en smuk have.

Haven er for mange et åndehul i en hektisk hverdag. I haven kan en simpel ting som at fjerne ukrudt, hjælpe travle sind med at være til stede i nuet og få samlet tankerne om at få planter til at gro og trives. Men hvilke behov skal en have opfylde? Og hvordan får man skabt et uderum, der passer til ens hverdag? For at hjælpe os med at afklare dette har vi talt med to haveentusiaster. Dorthe Kvist, som står bag @meltdesignstudio, er professionel havedesigner og har de sidste 10 år hjulpet sine mange kunder med at indrette smukke og levende haver i alle former og størrelser. Jeanette Lindholdt Madsen @jealindm, er til daglig kunstnerisk projektleder for Galleri Bo Bjerggaard i København. For Jeanette, er hendes skønne nyttehave i Valby et kreativt fristed, hvor den travle hverdag kan blive lagt på hylden til fordel for blomster og bede med kartofler. Vi har talt med begge kvinder om, hvad der gør en have magisk og om havens mange formål.

 

Billledetext

 

HAVENS MANGE FORMÅL

For både Dorthe Kvist og Jeanette Lindholdt Madsen er haven på mange måder et åndeligt sted. I barndommen er haver ofte forbundet med magi og eventyr. Det er for mange i det allerførste møde med en overdådig have, at interessen for naturens magi bliver vakt. Men uanset alder, er haver hvor man kan gå på opdagelse og overraskes, ofte helt essentielt for om den virker indbydende og levende. En del af havernes magi er også den glæde, man får ved at følge sæsonernes kommen og gåen. I foråret glædes man ved at se de løgplanter, man nænsomt puttede i jorden sidste efterår, spire lystigt i takt med at forårssolen varmer. Og i højsommeren høster vi ofte de største og mest velsmagende grøntsager fra vores nyttehave. Men ligesom at haven kan være et eventyr for beskueren, kan den i høj grad også tjene som et uderum med konkrette og brugbare funktioner: ”Ligesom jeg synes haven skal være et eventyr, synes jeg også det er dejligt, når haver opfylder nogle behov – det er fx skønt at have et udekøkken til de lange sommeraftner, hvor du spiser med nære venner udenfor, og ikke gider rende frem og tilbage. Der kan et udekøkken virkelig være en gave for nærværet”

- Dorthe Kvist

 

Det er også i ens møde med naturen og havearbejdet, at man kan lære at slippe den kontrol, som ellers præger manges hverdag. For Jeanette Lindholdt Madsen er det et helt naturligt vilkår at miste kontrollen, når man arbejder med haver: ”Min have har lært mig, at man ikke kan kontrollere alt. Et år virker en afgrøde – og næste år fejler den måske. Jeg nyder virkelig, at det er en proces, som jeg ikke altid kan styre. For mig er min have et sted, hvor jeg kan skabe noget. Den er et kreativt rum, hvor jeg kan bruge kroppen og mine sanser”. Og netop det at være kreativ og have skabertrang går ofte hånd i hånd, når man påbegynder arbejdet med sin have. For haver kan bruges på mange måder og have mange formål, som også kan skifte fra år til år i takt med, at man lærer sin have bedre at kende. Det vigtigste er, at man har viljen og lysten med sig – især når det hårde forarbejde kan virke uoverskueligt: ”For mig er haven aldrig en pligt, for det er noget som jeg går meget op i. Jeg synes blandt andet, at det forberedende arbejde er hyggeligt -og så har jeg også fundet ud af, at godt forarbejde betyder alt for, hvilken have man får. Al lugning og jordforbedring, er en virkelig god investering, og så er det altid tilfredsstillende at ordne kompostbunken og få gang i forspiringen i mine mange små minidrivhuse, som i foråret befinder sig i samtlige kroge af min lejlighed. Alle børn er som regel meget lettede, når jeg endelig flytter det hele ud i haven.”

- Jeanette Lindholdt Madsen

 

Billledetext

 

Men når alt det hårde arbejde er overstået, er det i sommeren og sensommeren, at man virkelig kan nyde, alt det man har skabt. Her er det godt at have skabt rigeligt med små oaser rundt omkring i sin have, til de mange pauser, som havearbejdet også indbyder til: ”Når jeg indretter haver, laver jeg altid små rum i haven. Det kan være en dyb loungesofa på træterrassen, hvor man kan invitere venner og familie til at nyde det fulde syn af ens have. Det kan også være en hængekøje, hængt imellem to træer, hvor man kan få sig tiltrængt en lur til lyden af vind i bladende på en varm sommerdag. Men der skal også være plads til spiselige sager, en køkkenhave, måske i højbede, bærbuske, og bede med blomster fulde af nektar til havens dyr og insekter. Der er heller ikke noget som en bålplads, hvor der kan bages snobrød og fortælles røverhistorier til langt ud på natten. Dette er i høj grad også indbegrebet af havens magi”

- Dorthe Kvist

 

 

 

 

EKSPERTERNES SYV TIPS TIL DEN SKØNNE HAVE

- Hvis du nyder at lave mad under åben himmel, kan et udekøkken eller en bålplads være en ideel tilføjelse til haven.

- Plant både i bede og i krukker - dette vil skabe variation og visuel spænding i din have.

- Hvis du gerne vil gro grøntsager såsom agurker og tomater, er drivhuset din ven. Husk dog at lufte ud i de varme sommermåneder så dine planter ikke overopheder.

- Biodiversitet har aldrig været så vigtigt, som det er nu. Lad din have være en god vært for naturens mange insekter og sommerfugle og byg indbydende insekthoteller.

- Om du anlægger en dam med små fisk, et smukt spejlbassin, eller et yndigt fuglebad, er små områder med vand altid lig med ro i enhver have.

- Haven skal også nydes. Lav små oaser til afslapning ved at indrette din have med komfortable udendørsmøbler.

- Hvis du drømmer om overdådige blomsterbuketter fra maj til september, er det altid en god ide at plante blomsterfrø, som blomstrer på forskellige tidspunkter i sæsonen.

 

Billledetext

 

EKSPERTERNES HAVEKALENDER

 

JANUAR

Året er ved sin begyndelse, og man går så småt i gang med at lægge planer for, hvad der skal ske med haven. Brug tiden på at læse frøkataloger og planlægge dine nye haveprojekter.

 

FEBRUAR

Her er mange haveentusiaster utålmodige. Det er for koldt til at lave noget udenfor, men hvis man bliver lidt for ivrig i slutningen af februar, kan man gå i gang med at forspirer indenfor i små drivhuse.

 

MARTS

Marts er altid lig med oprydning. Plænen rives, blade fejes sammen til kompostbunken, terrassen skrubbes og havemøblerne olieres.

 

APRIL

I april kan man begynde at fylde sine krukker med forårsblomster, gøre køkkenhaven klar til såning, lægge de forspirede kartofler i jorden og bare nyde den dejlige forårssol så meget som muligt.

 

MAJ

Maj er der hvor alting begynder at pible frem. Sæt dine tomater, chilier og agurker ud i drivhuset og så salat og ærter i køkkenhaven. Jorden under jordbærplanterne dækkes med halm og tulipanerne kan for alvor kan nydes.

 

JUNI

I juni kan man endelig begynde at høste de første afgrøder. Her nydes friske spæde salater, tidlige sprøde ærter, samt de første bønner og squash.

 

JULI

Juli er den måned, hvor haven er det rene overflødighedshorn af lækkerier. Husk at vande om aftenen og indsaml gerne dræbersneglene nu du er i gang. I juli kan du plukke de første buketter, og dagligt gå på rov i køkkenhaven. Besøger du drivhuset – så husk at luft ud - og tag endelig en masse pauser og nyd din skønne, frodige have.

 

AUGUST

Den måned på året, hvor alle vennerne kan få overdådige buketter af dahliaer og velduftende roser. Rent lavpraktisk skal der sås grøngødning i de tomme bede i køkkenhaven og tages aflæggere af jordbærplanterne. Husk også at sætte vand ud til fuglene og de tørstige insekter.

 

SEPTEMBER

September er vigtig i forhold til forårets blomsterflor. Læg en masse løg i jorden fx tulipaner, narcisser og perlehyacinter. Denne måned er også god i forhold til at plante større ting såsom træer, blomstrende buske og stauder.

 

OKTOBER

Man kan få nogle magiske øjeblikke i sin have i efteråret. Lav mad over bål og nyd de sidste varme stråler fra solen under et tæppe med en varm kop te. I oktober pakker man så småt haven ned, deler sine stauder, samler frø fra yndlingsplanterne, beskærer frugttræerne og får høstet de sidste krydderurter.

 

NOVEMBER

I november er det en god ide at fjerne underskålene på krukkerne, så de ikke ødelægges af frosten. Tøm også vandbeholderen hvis du har sådan en og sæt havemøblerne ind i tørvejr. Derefter kan man glæde sig til, at det hele starter forfra til foråret.

 

DECEMBER

Din have sover. Hvis du er heldig, tager den sig yndigt ud i en masse nyfalden sne.