Guide til udendørsplanter i krukker

Det begyndte sikkert som en trend. Men det at have planter i og uden for vores hjem er kommet for at blive, for ikke nok med at de er smukke at kigge på, så giver de os også velvære. I denne guide fokuserer vi på de små udendørsarealer, og guider dig til at få mest muligt ud af en altan eller en lille terrasse med et udvalg af forskellige krukker, som kan danne grundlag for skabe en blomstereng eller din egen lille køkkenhave.

Vi præsenterer her seks kombinationer af vores foretrukne krydderurter, blomster og planter – lige fra grønkål og små æbletræer til jordbær og lavendler. Med deres skønhed, dufte og lækre smage vil disse planter blive til nye skattede medlemmer af din familie, og hvis du sørger for den rette mængde omsorg og kærlighed, vil de belønne dig med bær, frugter eller smukke farver.

Byhaven

At dyrke frugt og grønt er ikke længere kun forbeholdt dem, der har en stor have eller en frugtplantage. Mange sorter kan nemt dyrkes i en krukke på altanen eller terrassen, så du kan nyde den tilfredsstillende oplevelse, det er at spise sin egen høst.

Disse ting er både lækre at spise, og at kigge på på grund af grønkålens skulpturelle form. Krydderurternes skønne dufte skaber et lille paradis for alle sanser. Er du en tålmodig sjæl, kan du plante alle disse planter med frø, men du kan også bare tage den nemme løsning, og købe dem som små planter i havecentret, så du har glæde af dem med det samme.

De fire årstider

Norden er kendt for sin kulde, sne og regn. Men også for glæderne ved de skiftende årstider, fordi intet føles bedre end den mindste lille solstråle, når den rammer dig efter det, der føltes som en evighed af kulde og vind. Som en hyldest til de fire årstider planter vi fire forskellige planter i krukken. De blomstrer på forskellige tidspunkter af året, så du vil have blomster hele året rundt. På den måde er der noget at se frem til, når temperaturen falder, og det føles, som om sommeren aldrig vender tilbage.

Frugthaven

Når vi tænker tilbage på vores barndom og på alle de endeløse sommerferier, hvor vi var udendørs hele tiden, strømmer minderne frem, fra da vi omhyggeligt satte modne hindbær på vores fingerspidser, lavede marmelade, eller plukkede æbler. Det er nok et romantiseret minde. Men også en meget opnåelig fantasi.

Buske med dine yndlingsbær såsom hindbær eller havtorn, der er perfekte at bruge i det nordiske køkken, kan sagtens trives i en krukke, så længe den er stor nok. Og hvad er sødere end et lille æbletræ, som giver dig ikke bare frugt, men også fornøjelsen af smukke hvide blomster? Sørg for at vælge den rigtige æblesort – nogle sorter har brug for et andet æbletræ tæt på sig for at producere æbler.

Ørkenen

Næsten umulig at slå ihjel, og let at elske: Sukkulenter er den oplagte plante at vælge, hvis du ikke har de grønneste fingre. Med deres bemærkelsesværdige form passer de godt til krukker, og med de mange forskellige sorter kan du skabe lige det mønster, du drømmer om. Det gode ved sukkulenter er, at deres rødder har brug for lidt dybde for at vokse sig kraftige. Så hvis du bare sørger for en dyb kumme, vil de trives fint. Men putter du rødderne i en lav krukke, vil det forkorte planternes vækst. Det er derfor, vi er gået efter planter, der fra naturens side er lave.

Hvis du er god til at passe dine planter (eller bare heldig), kan nogle af disse sukkulenter en gang imellem finde på at blomstre. Men uanset hvad vil de med deres tykke blade og specielle udseende danne en flot mosaik på din terrasse.

De vilde planter

Vi har alle prøvet det: At være helt oppe at ringe over at have plukket en buket vilde blomster, som vi vil have med hjem fra skoven, og så set, hvordan alle blomsterne bliver helt slatne eller visne, et par minutter efter de blev fjernet fra deres rodsystem. Men når nu vilde planter og blomster er så skønne, er løsningen ikke at undgå at have dem derhjemme, men derimod at dyrke dem selv. På den måde kan du at nyde dem i lang tid uden at skulle forvandle baghaven til en eng.

Disse planter vil bringe dig endnu tættere på naturen – og hvis du vil have noget andet i krukken, plukker du bare blomsterne, og tager dem med indenfor. Disse blomster ser lige så skønne ud, når de er tørret.

Blomsternes kraft

Selvom vi sætter stor pris på brugsplanter, må vi nogle gange give efter for vores svaghed for smukke ting. Og intet oser af sommer mere end en stor blomsterkrukke fyldt med stærke farver. Blomster passer til alt og kan endda tages med indenfor som en buket.

Til denne krukke har vi valgt nogle af vores yndlingsblomster, som alle har den fordel, at de ser fantastiske ud, både før, mens og efter de er i blomst.

Biens ven

Vi har brug for bier. Sådan helt generelt, men især hvis vi vil have frugt og bær på vores træer og buske. Har du en have, er det normalt ikke svært at dyrke frugt og bær, men hvis du vil dyrke lækre ting i en altankasse i byen, har du brug for al den hjælp, du kan få.

Krydderurter er fantastiske til at tiltrække bier til din altan, så jordbærplanterne bliver bestøvet, og du kan høste alle de jordbær, du kan spise i løbet af sommeren. Mynte og timian er gode at bruge i madlavningen eller til en frisklavet kop te, og deres dejlige duft vil lokke bierne til. Dermed har du opnået den perfekte kombination til din mini-køkkenhave på altanen. Bi- og jordbærvenlig.