Detox dit hjem

På et tidspunkt, hvor vi kunne have været udenfor og nyde det varmere vejr, tilbringer mange af os i øjeblikket størstedelen af vores tid i hjemmet.

Hvad der tidligere var vores fristed, er nu en blanding af separate områder – kontor, skole, stamcafé og fitnesscenter på ét og samme sted. Dit hjem begynder måske at føles lidt trangt og rodet, efterhånden som papirbunkerne, støvede planter og ufærdige projekter begynder at dominere det, der engang var dit tilflugtssted fra en travl verden udenfor.

For at hjælpe dig med at få kontrollen tilbage over dit hjem har vi samlet et par idéer og tips til, hvordan du kan detoxe dine rum og skabe et hjem, hvor du altid føler dig godt tilpas.

 

“Kæmp ikke imod rodeskuffen – tag den i stedet til dig, og udnyt dens kraft.”

 

SKAB ORDEN I RODET

Billedetext

 

Billedetext

Rodeskuffen

Vi har alle den der rodeskuffe – det sted, som indeholder alle de vidt forskellige ting, der ikke er afgørende for vores hverdag, men som vi holder for meget af til at smide dem ud. Kæmp ikke imod rodeskuffen – tag den i stedet til dig, og udnyt dens kraft. Når du skal have styr på en rodeskuffe, så start med at vurdere indholdet – den enlige skrue, som du fandt bag kommoden? Eller det lille plastiklåg, som du ikke ved, hvor hører til? Du får ikke brug for dem, og det er tid til at give slip på dem. Gennemgå alle takeaway-menuerne og sørg for, at de er up to date. Det giver mere plads til de ting, som du beslutter dig for at beholde i din rodeskuffe. Når du har frigjort noget plads, så prøv at organisere resten af tingene i sektioner. Hvis du har nogle små æsker eller bøtter, der ligger og flyder, eller måske nogle pæne stofposer eller gaveposer, som du har beholdt, så er de ideelle at bruge til at organisere dine ting og holde dem adskilt.

Køkkenskabene med madvarer

Rene og organiserede køkkenskabe sparer dig for tid og kræfter, når det er tid til at lave mad. Prøv at tømme alt ud på køkkenbordet, og kontrollér udløbsdatoerne på alle de letfordærvelige varer. Det vil også hjælpe dig til næste gang, du skal købe ind, da du bliver mindet om, hvilke ingredienser du allerede har derhjemme. Måske vil det inspirere dig til at prøve en ny opskrift – den halvtomme pakke safran, du engang brugte til at lave brød med, vil smage godt i en risotto! Få ingredienserne til at holde længere ved at hælde dem over i glaskrukker eller bøtter. Husk, at du ikke nødvendigvis behøver at gå ud og købe nye – hvis du gemmer tomme krukker og flasker fra diverse saucer, marmelader og lignende, kan du genbruge dem og få et organiseret og personligt spisekammer. Bare husk at rengøre dem grundigt med kogende vand før brug.

Kontoret

Man kan roligt sige, at selv i denne digitale tidsalder samler vi en masse papirer og dokumenter i løbet af året. Få orden i dine sager ved at sortere den kæmpe stak, der bare er vokset og vokset. Send alt det overflødige til genbrug og sortér resten af tingene i relevante kategorier – fx husholdning, skole og arbejde. Når du har sorteret dine papirer, er det tid til at finde et ordentligt hjem til dem. Brevordnere og mapper er en god måde at få disse vigtige, men ikke så hyppigt brugte dokumenter, af vejen, mens en brevbakke eller lignende er praktisk til de papirer, der skal være lette at komme til. Er du typen, der laver tjeklister og håndskrevne noter? Et clipboard gør det let at komme til dine vigtigste og mest hastende noter. Det kan stå på dit skrivebord eller på en reol – det giver dig et tydeligt overblik og gør de hastigt nedskrevne noter nemmere at finde.

 

 

Bøger, bøger og endnu flere bøger

Det er nu det perfekte tidspunkt at indføre et system for dit personlige bibliotek. Saml alle bøgerne, der ligger rundt omkring i dit hjem, og beslut dig for et system, som virker for dig. Det klassiske system er at alfabetisere efter forfatterens efternavn, men det er dine bøger, så vælg det system, der giver mest mening for dig – uanset om det er efter genre, farve eller størrelse eller endda dit helt eget personlige system. Et godt tip er at holde nye bøger adskilt fra dem, du allerede har læst. Giv dem en synlig placering, så fungerer de som din egen personlige lille boghandel og minder dig om alle de spændende historier, du endnu har til gode.

SKAB EN ROLIG STEMNING

Vores omgivelser kan nemt påvirke vores indre tilstand – et rodet hjem kan øge dit stressniveau, mens et pænt og ryddeligt hjem kan hjælpe med at give dig fred og ro i sindet. Når man opholder sig mere i hjemmet, er det en god idé at tænke over indeklimaet. Mindre tid udenfor betyder mindre frisk luft, så sørg for at invitere lidt luft ind i dit hjem ved at åbne vinduerne i ti minutter hver morgen og aften. På den måde forbedrer du ventilationen og skaber mere luftcirkulation.

Hvis du i øjeblikket bruger størstedelen af din tid i hjemmet, er alle de tidligere separate rum i dit daglige liv nu blevet samlet i din private sfære. For at hjælpe med at fremme en følelse af normalitet er det en god idé at bryde dagen op i forskellige intervaller – og belysningen kan være til stor hjælp. Overholder du dine kontortider? Fokuseret og køligt ovenlys vil hjælpe dig med at koncentrere dig. Når arbejdsdagen er slut, så skift til varmere lyskilder, der er spredt i hele rummet og interagerer med de mørkere områder, det vil nemlig skabe en beroligende og nuanceret vekselvirkning af lys. Hvis du ønsker en ekstra hyggelig stemning, der også forkæler din lugtesans, så tænd et duftlys eller noget røgelse.

 

 

Garderoben

Nu er det ultimative tidspunkt at rydde ud i og omorganisere din garderobe. Start med at samle alt dit tøj sammen i en stor bunke. Og ikke bare tøjet fra din garderobe – det er tid til at grave alt det tøj frem, som du tidligere har gemt godt væk – på loftet, under sengen eller i kasser i garagen. Når det hele er samlet sammen, så gå tøjet igennem stykke for stykke. Tøj, som du går med regelmæssigt og har affektionsværdi, skal tilbage i skabet. Pak sæsonbetonet tøj, som du ikke har brug for i de nærmeste måneder, væk, og sortér derefter det tøj, du ikke længere bruger – tøj, der skal repareres eller ændres, tøj, der kan sælges på loppemarked eller online, og tøj, der kan doneres væk. Vask og stryg det tøj, du har genopdaget og hæng det derefter op – de fleste af os gemmer på for længst glemte skatte bagest i skabet!

Billledetext

Nipsting

Et hus er ikke et hjem, før det er fyldt med dine personlige ting og sager: Souvenirs og minder, du har samlet, og som udtrykker netop dit liv. Saml alle disse særlige ting sammen og sæt dem, så du kan se dem alle samtidig. Støv dem af, rengør dem grundigt og vurder så, hvor de skal stå i dit hjem. Nogle gange kan vi vænne os så meget til vores omgivelser, at vi ikke længere lægger mærke til dem. Når du giver dine elskede nipsting en ny plads, vil du genopdage dem, og rummet bliver straks frisket op. Er der nogle ting, som du ikke længere er så vild med? Saml dem sammen og donér dem væk, eller sælg dem på et loppemarked, så de bliver værdsat i en andens hjem.

 

“Når du giver dine elskede nipsting en ny plads, vil du genopdage dem, og rummet bliver straks frisket op.”

 

PLEJ DINE PLANTER

 

 

Planter er fremragende roomies – de er ikke alene dekorative, de får os også til at føle os bedre tilpas. Brug lidt tid på at give dine grønne venner lidt ekstra kærlig pleje – sørg for, at de bliver vandet og får næring, støv deres blade af, vend urtepotterne, så plantens anden side vender mod solen, og fjern eventuelle svækkede blade. Hvis de er vokset ud af deres hjem, så prøv at ompotte dem i en større urtepotte, hvor deres rødder har rigelig plads til at sprede sig.

Hvis du ønsker at tage dine plantefærdigheder til det næste niveau, hvorfor så ikke prøve at dyrke en ny plante fra en eksisterende? Vælg en sund stilk fra moderplanten – det bedste er en, der for nylig har fået et nyt skud – og skær forsigtigt stiklingen af, så den er mellem 10 og 15 cm lang. Sæt den afskårne stikling i et glas vand og placer den et sted, hvor den får masser af naturligt lys, og lad den være, indtil der begynder at dukke hvide rødder op. Herefter er du klar til at ompotte din lille ven i ny jord.