Bag om de skulpturelle Oyster lamper

Tag med os på rejsen fra tidlig inspiration, til vi forvandler genbrugsaluminium til den skulpturelle Oyster Table og Wall Lamp.

Inspiration og den kreative proces
Inspireret af en ørering tilhørende ferm LIVINGs grundlægger Trine Andersen, ønskede designteamet at lave en dekorativ lampe, der kunne fungere som et kunstværk i hjemmet. Lampen skulle have en flydende, naturlig form, der afspejlede øreringens elegante, organiske sammensætning. Da ferm LIVINGs designteam definerede formen, var det via en lidt legende tilgang. Ved hjælp af flere tegninger og ved at eksperimentere med foldet papir faldt valget på to former – en, som skulle blive til Oyster Wall Lamp, og en, som skulle blive til Oyster Table Lamp. De to designs mindede teamet om østers, hvilket gav nye idéer til materiale, tekstur og funktion.

Som en perle i en naturlig østers var det tanken, at lyset skulle gemmes inde i lamperne som en skjult skat. For Oyster Wall Lamp blev løsningen at anbringe en LED-lysstrimmel på indersiden, mens Oyster Table Lamp fik en lille elpære skjult dybt inde i de bløde kurver.

Til at fuldende designet testede teamet forskellige teksturer og materialer, så de kunne finde det ideelle match til de nye Oyster lamper. Det var vigtigt, at lyset fra lamperne blev hyggeligt og varmt, så designets dekorative og kunstneriske egenskaber blev fremhævet. Derudover drømte teamet om en overflade, som kunne minde om en østersskals naturlige skønhed og taktilitet. Beslutningen blev, at lamperne skulle sandstøbes med en sort overflade, så de fik det rå, men smukke udtryk, som kendetegner ægte østers.

Billledetext
Billledetext

“Som en perle i en naturlig østers var det tanken, at lyset skulle gemmes inde i lamperne som en skjult skat.”

 

Produktionen af de skulpturelle Oyster Lamper
Produktionen af de skulpturelle Oyster lamper begynder med, at genbrugsaluminium ankommer til fabrikken i Indien. Imens aluminiummet opvarmes, forbereder de personer, der arbejder med sandstøbningsprocessen, støbeformen, som bedst kan beskrives som en todelt kasse, hvor mønsteret i midten af kassen er omgivet af sand. Når det flydende aluminium er klar, hældes det i formen gennem en lille åbning, og efter to minutter er aluminiummet hærdet, og sandet fjernes.

Processen er udfordrende at perfektionere, og fabrikken har erfarent personale, der overvåger hele processen. Sandets livlige natur gør det næsten umuligt at undgå små overfladevariationer. Men det er også sandets natur, der giver Oyster lamperne deres unikke, ru overflade, som minder om de østers, vi finder i naturen.

Efter støbeprocessen svejses de forskellige dele sammen, kanterne poleres, og lamperne får deres karakteristiske sorte belægning.

Som det sidste trin i processen skrues de mindre dele, f.eks. metalskinnen til væglampen og pæresoklen til bordlampen, fast på lamperne. Oyster lamperne er nu klar til at blive sendt til Kina, hvor alle ledninger og elektriske komponenter bliver installeret.

 

Resultatet - Kunstfærdige Kurver
Resultatet er et par moderne og kunstneriske lamper, hvor lyset blidt reflekteres fra den sorte, organiske silhuet. Teksturen og finishen fra sandstøbningsprocessen giver Oyster lamperne et råt, taktilt udtryk, mens samspillet mellem de bløde kurver og den rå overflade skaber en overbevisende kontrast, der øjeblikkeligt løfter hjemmet og sætter gang i samtalerne.

Billledetext
Billledetext