Hjemme hos Joana Inês-Soares

Udforsk hjemmet og atelieret, der former den portugisiske kunster Joana Inês-Soares' liv og arbejde.

Byen Monsaraz i Portugals Alentejo-region ligger på en bakketop og er en malerisk landsby, der kan dateres tilbage til middelalderen, og som byder på en betagende panoramaudsigt over det omkringliggende landskab. Den befæstede landsby er omgivet af solide mure, der giver et indblik i fortiden og giver besøgende mulighed for at vandre gennem smalle, snoede gader med charmerende hvidkalkede huse prydet med farverige blomster. Her ligger kunstneren Joana Inês-Soares’ fascinerende verden. Joana, der er 42 år, deler sit dynamiske hjem med sine tre døtre – Madalena, Violeta og Olivia – samt deres trofaste hund, Miro.

Joanas hjem oser af kreativitet. Inden for hjemmets fire vægge har Joana sammensmeltet sfærerne for personligt udtryk, komfort og kreativitet og dermed forvandlet deres hjem til et varmt rum, der fungerer som både kunstatelier og familiehjem.

Joanas rejse som kunstner begyndte efter en uddannelse i arkitektur, som hun stadig brænder for i dag. Før hun blev færdiguddannet, havde Joana udforsket forskellige kunstneriske udtryksmåder som keramik, smykker og grafisk design samt finpudset sine færdigheder og udvidet sit kunstneriske repertoire. Disse tidlige udforskninger lagde grunden til hendes kunstneriske rejse og satte scenen for den unikke fusion af kreativitet og passion, der definerer Joanas arbejde i dag. Efter sine år i arkitekturens verden gik hun en ny vej og dedikerede sig helhjertet til frihåndstegning, illustration og maleri. I de sidste ti år har hun boet og arbejdet som kunstner fra sit hjem i Monsaraz. ”Jeg elsker virkelig at arbejde hjemmefra,” fortæller Joana, ”det er et af de steder, der inspirerer mig mest. Det er et sted, hvor jeg kan kombinere alle mine passioner, selv om det til tider kan være lidt kaotisk. Det er det, der sker, når man deler pladsen med tre små børn!” Men Joana har ikke noget imod en smule kaos – faktisk minder det hende om hendes egen barndom, hvor de første kreative frø blev sået: ”Mine forældre var musikere, så jeg voksede op i et kunstnerisk miljø. Jeg har altid været passioneret omkring kunsten og dens evne til at tage os ud af vores hverdagsrutiner og transportere os et nyt sted hen.”


Billledetext
Billledetext

“Den kunst, jeg laver,
smelter let sammen med mit hjem og min familie”


Når Joana bliver spurgt om sin kunstneriske inspiration, peger hun på sine døtre og de enkle glæder i livet: ”Jeg lægger stor vægt på de detaljer, der omgiver mig. De er en del af mit velbefindende og min harmoni. En simpel kaffepause kan give mig højst tiltrængt inspiration.”

”Den kunst, jeg laver, smelter let sammen med mit hjem og min familie” fortæller Joana os, og faktisk er meget af hendes kunst udstillet i deres hjem, hvilket også forvandler det til et fordybende gallerirum. ”Vi bor i og bruger alle områder af huset,” fortæller Joana, ”men jeg synes, at stuen er noget særligt. Der er plads til, at mine døtre kan lege, og at vi alle kan tilbringe tid sammen.”

 “Vi har et lille køkkenområde og et langt spisebord, der også
fungerer som skrivebord og arbejdsområde. Og så er der den
smukke pool, der ligger i skyggen af et oliventræ, hvor vi kan køle os
ned i den intense varme, der findes i netop denne del af Alentejo.”


Joana og hendes familie har i høj grad taget indendørs-udendørslivet til sig med et betagende uderum, der tilføjer et ekstra lag af skønhed til deres liv. Dette fortryllende rum fungerer som en forlængelse af deres kreative fristed, et sted, hvor familien kan nyde skønheden fra byen og den natur, der omgiver dem, samt endnu et sted, hvor Joana kan arbejde med sin kunst. ”Vi har arbejdet med husets uderum, så vi virkelig også kan bo herude – dag og nat,” forklarer Joana. ”Vi har et lille køkkenområde og et langt spisebord, der også fungerer som skrivebord og arbejdsområde. Og så er der den smukke pool, der ligger i skyggen af et oliventræ, hvor vi kan køle os ned i den intense varme, der findes i netop denne del af Alentejo.”

Uanset om det er en fredfyldt stund med morgenkaffe på terrassen eller en eftermiddag med latter og glæde i haven, supplerer den udendørs oase Joanas kunstneriske ånd og tilbyder et pusterum fra hverdagens krav.

I penselstrøgene i Joanas kunstværker, døtrenes latter og deres hjems varme omfavnelse ser vi det harmoniske samspil mellem kunst og forestillingen om et hjem: ”For mig er hjem dér, hvor vi er omgivet af ting, der afslører dele af os selv, hvem vi er, og som får os til at føle os godt tilpas.”

 

Billledetext
Billledetext