Hjemme hos Linda Ring

Brødkunstner, fotograf og indretningsstylist. Hun bor i Stockholm i Sverige med sin mand Mattias og deres 13-årige søn Ruben.

 

I et funkishus fra 1940’erne med udsigt over vandet i bydelen Stora Essingen, en lille ø i centrum af Stockholm, bor det kreative multitalent Linda Ring. Linda er fotograf og indretningsstylist, men hendes mest bemærkelsesværdige talent er måske et, som hun helt tilfældigt faldt over.

Linda Ring har en dyb og urokkelig forbindelse til kunst. Det er en af de ting, der har guidet hende gennem hele karrieren, og som har ført hende fra at være assistent for en fotograf til reklameverdenen og videre til marketingafdelingen i auktionshuset Bukowskis, hvor hun var i 15 år. “Kunst har haft en dybtgående effekt på mit liv og den måde, jeg ser mine omgivelser på,” forklarer Linda. “Den har været med til at skærpe mit blik. Jeg er altid på udkig efter skønhed og kan ikke lade være med at se alting, som om det var et billede.”

 

 

 

 

I dag arbejder Linda som kreativ freelancer. Hun er fotograf og indretningsstylist og har tilføjet en lidt utraditionel titel til sit cv, nemlig brødkunstner. Fra sit hjem i Stockholm indgraverer Linda smukke, finurlige ansigter ind i dej, som, når brødet er bagt, ligner kunstværker, der kunne være taget direkte ud af den hellenske æra på et kunstgalleri. Linda er godt klar over ironien ved at bruge tid og kræfter på at lave kunstværker af mad, men faktisk er det en del af tiltrækningen: “Jeg elsker virkelig det flygtige aspekt ved det – det dekadente ved at skabe noget smukt, som man kan spise senere.”

Processen med at skabe brødkunst udsprang af en mere udfordrende tid i Lindas liv: “Jeg brændte ud for et par år siden, og det fik mig til at begynde at prioritere ting anderledes. Tid blev vigtigere end penge. Jeg begyndte at bage, og hele processen gav mig mulighed for at fordybe mig – jeg mistede al fornemmelse for tid og rum. Da jeg så begyndte at lave mønstre i brød, tilføjede det en helt anden dimension. Jeg føler mig helt fri, og al min stress smelter væk.” Efter at have sagt farvel til sin fuldtidsstilling i auktionshuset brugte Linda tid på sig selv, sin familie og kunsten at leve langsomt. Ved at kombinere sin nyfundne passion for bagning med sin livslange kærlighed til kunst fandt Linda en helt ny mulighed for at udtrykke sig kreativt. “Jeg begyndte med at skabe abstrakte, meditative mønstre,” fortæller Linda. “En dag kom min søn Ruben med i køkkenet, og han skar et skørt ansigt i dejen. Det antændte min fantasi, og så var jeg ikke til at stoppe. Jeg begyndte at lave mønstre med store øjne, og jeg blev lidt besat! Jeg bagte så meget brød i den periode, at jeg blev nødt til at forære det væk – vi kunne ikke spise det hele!”

 

 

 

Lindas hjem er, ligesom hendes brødkunst, en forlængelse af hendes kunstneriske tendenser. “Jeg ville ønske, at jeg var en af dem, der kunne sige, at deres hjem er der, hvor deres familie er. Men selvom det til dels er sandt – de er den vigtigste del af mit hjem – er jeg for meget æstetiker til at være ligeglad med, hvordan mit hjem ser ud. Jeg føler mig fysisk utilpas i utiltalende omgivelser – men på den anden side er hvert sekund i et smukt miljø en fornøjelse for mig. Det behøver ikke at være luksuriøst, men der skal være lækre materialer, gennemtænkte detaljer og en følelse af sjæl. Det tager tid og kræfter at skabe et harmonisk hjem, men det er det hele værd.” Linda har boet i sit hjem i Stockholm i 15 år, og huset i funktionalistisk stil fra 1940’erne, som er arketypisk for skandinavisk arkitektur fra den tid, er fyldt med vintagefund, unikke detaljer og klassiske svenske designelementer. “Hvis jeg synes, at noget er smukt eller interessant, kan jeg altid finde en plads til det i mit hjem,” forklarer Linda. Og det klassiske samlerproblem med at akkumulere lidt for mange ting? Det problem har Linda fundet en løsning på – og løsningen er den samme, som når hun har bagt for meget brød: “Jeg bliver altid henrykt, hvis en ven eller et familiemedlem bliver forelsket i noget i mit hjem – så forærer jeg det simpelthen væk. Det er den bedste måde at give gaver på!”

 

 

Linda beskriver livet på øen Stora Essingen, den bydel i Stockholm, hvor hun bor, som “at bo på landet, men i byen”. Det passer godt til Linda, som er født og opvokset på den lille ø Vaxholm i Stockholms skærgård: “Fordi jeg er vokset op på en ø, føler jeg mig fanget, hvis jeg er et sted, hvor jeg ikke kan se vand – eller i det mindste ikke har let adgang til det. Vores hus ligger 100 meter fra vandet, og vi kan se det fra vores vindue, hvilket er uvurderligt for os.”

Lindas hjem fremkalder mange af de samme følelser som hendes smukke brødkreationer: Det er varmt, kunstnerisk og indbydende. Holdbare, klassiske materialer som træ, messing og glas er stærkt repræsenterede, mens mønstrede, farverige tekstiler tilføjer et blødt, romantisk touch til rummet. Linda sammenligner processen med at indrette sit hjem med processen med at bage brød: “De to processer er ikke helt forskellige – der er nøje udvalgte ingredienser, og det er en organisk, levende proces, der hele tiden ændrer sig. Jeg laver ikke så tit om på indretningen, men jeg ændrer hele tiden små detaljer fra sæson til sæson.”

 

 

“Jeg bliver altid henrykt, hvis en ven eller et familiemedlem bliver forelsket i noget i mit hjem – så forærer jeg det simpelthen væk. Det er den bedste måde at give gaver på!”

 

 

 

Vi inviterer dig til at lave din egen brødkunst med Lindas opskrift. God fornøjelse!

 

Opskrift på brødkunst

Ingredienser
550 g lunkent vand
25 g uraffineret havsalt
300 g surdej
Ca. 800 g let, økologisk mel

 

Start med at blande vand, salt og surdej i en stor skål (surdejen skal være levende).
Hvis du ikke har tid eller tålmodighed til at lave din egen surdej, kan du tage hen til den nærmeste lille bager – de forærer den som regel væk.

Hæld melet i, og rør rundt i 30 sekunder. Det er vigtigt, at du ikke rører for meget i dejen.

Lad den nu hvile under et viskestykke i en halv time. Dette trin kaldes "autolyse".

Brug et minut på at folde dejen. Hvis du er usikker på, hvordan man folder en surdej, kan du altid google det.

Lad den hvile i en time, og fold den igen. Derefter skal du lade den hvile mellem 30 minutter og en time mere.

Afhængigt af temperaturen i dit køkken er dejen nu klar til at blive lagt i en banneton (også kendt som en brødkurv). Før du lægger dejen i bannetonen, bør du lave "glutentesten" for at sikre dig, at dejen er elastisk. Hvis du er usikker på, hvordan du gør det, kan du også nemt google det.

Du kan vælge at lave et stort brød eller to mindre brød af denne dej.

Nu er det tid til at lade brødet fermentere i køleskabet (ved omkring 5 grader) i mindst 12 timer. Denne proces er meget vigtig.

Næste dag, eller efter 12-24 timer, er det tid til at bage brødet. Tænd ovnen på 250-275 grader – det er altid svært at angive temperaturen, da alle ovne er forskellige. Jeg sænker normalt temperaturen efter et stykke tid, så brødet ikke bliver brændt.

Tag dejen ud af køleskabet, og vend den ud på en plade med bagepapir. Hvis du ønsker at lave et mønster i dit brød, kan du bruge en si til at hælde et tyndt lag mel på dejen. Brug derefter en supertynd ridsekniv til at lave dit mønster.

Nu er det tid til at sætte det i ovnen. Hvis du laver ét brød, skal det have ca. 45 minutter. Hvis du laver to små brød, skal de have ca. 30 minutter. Når brødet er 96-98 grader varmt indeni, er det færdigt.

Lad brødet hvile og køle af på en rist, inden det skæres ud.

Du kan klare det!

Kærlig hilsen,
Linda