Kunsten at spise udendørs

Vi har fået hjælp fra to kulinariske eksperter, der har delt deres hemmeligheder til, hvordan man skaber den ultimative udendørs spiseoplevelse.

Sommersæsonen indbyder til hyggelige middagsselskaber og afslappede måltider i det fri. Det varme vejr giver os mulighed for igen at nyde vores mad udenfor, uanset om det er på en altan, i en park eller en frodig have. Der er få ting, som føles bedre end at tilbringe lune aftener i en forfriskende brise og spise et godt måltid sammen med dem, vi holder af.

For at fejre, at sæsonen for udendørs spisning er begyndt, har vi fået hjælp fra kokkene Mimi Thorisson og Eleonore Toulin, der deler deres bedste tips til, hvordan man arrangerer en uhøjtidelig og hyggelig middag udendørs – og så er der mulighed for at bekræfte teorien om, at alt smager bedre, når det spises udendørs.

 

Eleonore Toulin, privatkok @eleonoretoulin

 

Eleanor om at spise udendørs:
“Sommermiddagen giver en chance for at være utraditionel. Det er en mulighed for at sætte farten ned og nyde kvalitetstid med dine kære, og det giver mulighed for, at fremmede mennesker kan blive venner omkring middagsbordet. Og alle ved, at rosé smager bedre udenfor!” 

Hvad var inspirationen bag din borddækning?
“Uanset om det er ude i det fri eller indendørs, følger jeg altid min intuition. Jeg tror ikke på, at der findes en regelbog for godt design eller god gæstfrihed – det handler om at have det sjovt og være kreativ og lade sine instinkter lede en.
Jeg er på udkig efter smukke genstande, der kan komplementere hinanden. Jeg elsker at bruge jordfarver, som f.eks. Linen Napkins i Cinammon fra ferm LIVING, og blande dem med kontrasterende teksturer som Flow-tallerknerne i off-white.”

Hvad skaber en god atmosfære, når man spiser udendørs?
“Jeg kan godt lide at inddrage alle sanserne. Naturlig belysning er meget vigtig, og alle ser smukke ud i skæret fra stearinlys. Friske blomster tilføjer en delikat duft til aromaen, og det er vigtigt at spille musik for at skabe en hyggelig atmosfære. Jeg kan godt lide at bruge en app, der hedder Radiooooooo, som samler musik fra en bestemt tid og et bestemt sted – jeg kan varmt anbefale Brasilien i 1960'erne.
Jeg kan godt lide at starte aftenen med en aperitif til mine gæster, mens jeg afslutter de sidste detaljer i madlavningen. En Bianco Vermouth og sodavand eller en Whisky Highball ledsaget af et oste- og charcuteribræt er altid et stort hit. Følg op med hjemmelavede gnocchi dryppet med smør og salvie, en helbagt fisk og en frisk salat.”

Billledetext
Billledetext

“Et generøst bord fyldt med god vin
og lækker mad er et symbol på kærlighed.”
Mimi Thorisson

 

Mimi Thorisson, forfatter & kok @mimithor

 

Mimi om at spise i det fri:
“At spise udendørs er synonymt med en ubekymrethed og lethed – ren glæde og tilfredshed. Nu hvor foråret endelig er kommet, er det en fornøjelse at kunne spise udenfor.
For mig starter sæsonen med en masse havearbejde: fjernelse af vinterens blade, opfriskning af potteplanter og plantning af nye. Vi bor i Torino, Italien, på en stor piazza med en terrasse, der har udsigt over torvet. Det er sådan et magisk sted om foråret: fyldt med oliven- og citrustræer og med en overflod af jasminblomster. De aromatiske urteplanter parfumerer luften og giver farve og liv til rummet. Det er mit yndlingssted.”

Hvad var inspirationen bag din borddækning?
“Jeg elsker et bord, der bugner af muligheder og overflod. Jeg nyder at bruge blomster, potteplanter og aromatiske urtebuketter som bordpynt – mit bord skal se ud og føles som en have. Jeg blander min personlige smag af country chic kombineret med en urban følelse, som er inspireret af årstiderne. Til denne borddækning var jeg vild med at bruge Oli-glaskollektionen i Amber fra ferm LIVING. Farven er en af mine yndlingsfarver, især når sollyset rammer glassene på den helt rigtige måde. 
Når du ser en samling af tallerkener, skåle, glas, krukker og vaser på et bord, ved du, at du vil få en god oplevelse. Et generøst bord, der er fyldt med god vin og lækker mad, er et symbol på kærlighed.”

Hvordan skaber du en god stemning til dine gæster?
“Musik er fantastisk til at få en god start på aftenen – jazzmusik, især jazzmusikere som Miles Davis, er en af mine personlige favoritter. Og jeg må sige, at vores hunde er gode værter! De hilser på vores gæster, og pludselig er alle i godt humør.
Jeg tror, at nøglen til at være en god vært er at være afslappet. Det behøver ikke at være kompliceret at dække et smukt bord, det handler bare om at have vigtige elementer som blomster eller borddekorationer. Og selvfølgelig er god mad det vigtigste! Dette forår har jeg lavet hjemmelavet pasta-ravioli med citron og ricotta. Du kan tilberede den i forvejen og servere den frisk, når dine gæster kommer.”

Billledetext
Billledetext

Mimis opskrift:
En populær favabønnesuppe,
perfekt til et middagsselskab

Favabønnesuppe

(til 4 personer)
450 g bælgede favabønner
1 løg, skåret i skiver
3 hvidløgsfed, skåret i skiver
1 stor kartoffel, skrællet og skåret i skiver
80 ml kyllingebouillon eller grøntsagsbouillon
2 spsk. olivenolie
Vand
120 g mascarpone
En stor håndfuld friske mynteblade
2 skalotteløg
5 skiver pancetta
En håndfuld croutoner
Salt og peber
Et strejf af piment d'espelette

– Skær spidsen af hver favabønnebælg, og pres bønnerne ud.
– Steg løget i olivenolie i en stor gryde, indtil det er gennemsigtigt.
Tilsæt hvidløg, favabønner og kartofler i skiver, og rør rundt i ca. 2 minutter.
– Tilsæt hønse- eller grøntsagsbouillon, og tilsæt så meget vand, at det dækker grøntsagerne.
– Bring det i kog, og lad det simre i 20-25 minutter.
– Purér i en foodprocessor, og sæt det tilbage på lav varme.
– Steg pancettaen, indtil den er gylden og sprød. Dup overskydende olie af, og sæt til side.
– Tilberedning af croutoner: Skær hvidt brød (helst baguette) i skiver,
og gnid dem med et fed hvidløg. Dryp dem med olivenolie, og grill dem i ovnen,
indtil de er gyldne og brune. Smag til med salt, og sæt det til side.
– Hak skalotteløg, mynte, pancetta og croutoner fint, og sæt det til side.
– Hak mynten fint, og pisk den sammen med 120 g mascarpone.
– Ved servering: Fordel de hakkede skalotteløg, mynte, pancetta og croutoner
i bunden af fire skåle. Hæld suppen over, og læg en kugle mynte-mascarpone ovenpå.
Drys piment d'espelette over, og servér straks.
– Velbekomme!