Dæk julebordet sammen med Theophilos Constantinou

Vi bad Theophilos Constantinou om at fortælle os, hvordan han vil dække sit festbord i den søde juletid.

I juletiden er der ikke noget mere hyggeligt end at mødes med sine kære, spise sammen og dele kvalitetstid. Det er også den perfekte mulighed for at slippe din kreative side løs og skabe en stemningsfuld og gennemtænkt borddækning. Det får ikke kun dine gæster til at føle sig velkomne og værdsatte, men sætter også stemningen for hyggelige, festlige sammenkomster.

Vi inviterede tre kreative personer fra forskellige steder i verden til at dele deres unikke tilgang til at dække julebord og fortælle om, hvordan de bruger kulturelle og personlige elementer fra deres liv ved årets festlige sammenkomster.

 

Theophilos Constantinou, grundlægger af Psyche Organic
København, Danmark, @psycheorganic   

 

Theophilos om sin borddækning:
At dele et måltid med nogen, at bryde brødet, er et tidløst ritual. Som mennesker spiser vi alle. Spiseritualet er så fundamentalt, og er det, der bringer mennesker sammen. Tallerkenen og borddækningen er afgørende for præsentationen af maden. Jeg er et forstadsbarn fra Akron, Ohio, og for mig at se bør det være enkelt. Når du præsenterer maden på en smuk måde, forstærker det oplevelsen: stearinlys, dæmpet belysning, smukt service, det at hælde vand fra en smukt udformet kande – det er alt sammen en del af den sanselige oplevelse af det, du spiser og drikker.

Hvilken mad serverer du?
Faki, eller Fakes, en traditionel græsk linsestuvning med et krydret tvist. Min far var den ældste af seks brødre på Cypern, og det var ham, der kom hjem og lavede mad til familien. Han gav opskriften videre til mig. For mig er madlavning som jazzmusik. Du arbejder inden for en fast ramme, men gør den til din egen baseret på intuition. Min familie var ikke den største fan af krydret mad, men da jeg elsker krydret mad, gør jeg den stærk ved at inkludere en hel rød chili.  

Billledetext
Billledetext
Billledetext
Billledetext

Theophilos' bedste tip:
Tag det stille og roligt. Gode ting tager tid. Den måde, jeg laver mad på, er langsom. Det er en forløsende, meditativ proces for mig. Den er lavet med kærlighed. Jeg ved, hvor lang tid det tager at dyrke disse ingredienser, og de bør behandles med respekt. Jeg lægger kærlighed i retten, og den energi overføres til den mad, jeg laver. Der kommer en glæde ud af at give folk mad. At lave mad til mennesker er en gave, og maden er en gave fra jorden.

 

Theophilos' familieopskrift på Faki
Giver mad til to personer

Det skal du bruge:
Brune/grønne linser (ca. 250 g)
To løg, hakkede
Fire gulerødder, hakkede eller revne
Et helt bundt bladselleri
Hvidløg
To tomater, hele eller hakkede
Tomatpuré  
En rød chili skåret i skiver
Et par soltørrede tomater
Et par laurbærblade  
En håndfuld havsalt
En håndfuld oregano  

– Vask og rens linserne, og læg dem i blød, hvis det er nødvendigt.
– Smør hele bunden af en gryde med olivenolie.
– Tilsæt to hakkede løg og et helt fed hvidløg. Tilsæt derefter tomater og tomatpuré, og opbyg langsomt saucen.
– Tilsæt langsomt alle de andre ingredienser.
– Lad det simre i mindst en time. Lad retten hvile, helst natten over, for at få det bedste resultat.

 

Har du udforsket vores andre guides til borddækning? Læs mere.