Når man ønsker at have en balanceret livsstil, kan det være svært at navigere i forhold til godt og ondt, rigtigt og forkert. Mange af os ønsker at leve et mere bevidst og bæredygtig liv, hvor vi træffer gennemtænkte beslutninger og inkorporerer begreber som bevidst forbrug og ansvarlighed i vores hverdag. Disse store og vigtige begreber kan være overvældende og abstrakte for voksne – og endnu mere for børn.
Derfor har vi talt med Flemming Møldrup, partner og strategisk rådgiver inden for ansvarlighed og bæredygtighed hos Märk, et dansk konsulentbureau med speciale i ansvarlighed, som vi i ferm LIVING har samarbejdet med i adskillige år. Ud over at være ekspert i ansvarlighed er Flemming også far til en teenagedatter. Vi spurgte Flemming, hvordan man tackler store emner som ansvarlighed sammen med de yngste i husstanden, og hvordan man kan gå til emnerne som legende samtaler.
"Min datter får informationer fra aviser, sociale medier og tv. Emnerne er en del af hendes liv, så jeg tror, det er godt, at jeg tidligt begyndte at tale med hende om dem."
Hvordan taler du med dine børn om bæredygtighed og ansvarlighed?
Først og fremmest mener jeg, det er vigtigt at lytte til deres bekymringer. Bare lytte. Hvad siger de, og hvad er de måske urolige for? Prøv derefter at tale med dem om disse bekymringer. Husk, at det er deres observationer og ikke dine. Undgå så vidt muligt at bringe din egen uro eller bekymring ind i samtalen.
Hvordan kan du tage emnet op med et mindre barn i forhold til et større barn?
Det er min overbevisning, at jo mindre barnet er, desto mere praktisk orienteret skal du være. Der er enkle måder at lave aktiviteter på sammen med et mindre barn, som måske har sværere ved at forstå det overordnede billede. Find ting, som I kan gøre sammen, f.eks. at samle skrald op, når I går en tur i naturen eller byen. Indled en lille samtale om, hvorfor I gør det, og hvad det betyder. Med et ældre barn skal du først spørge ind til deres følelser, og forholde dig til dem. Du kan møde dem der, hvor de står i forhold til emnet, og derfra starte en samtale om deres bekymringer.
Ansvarlighed og bæredygtighed kan være svære emner for voksne at tale om – hvordan taler man med børn om det på en måde, der ikke overvælder eller skræmmer dem?
Hold dine egne bekymringer ude af samtalen. Fortæl dem, at emnet bliver håndteret af voksne, og at alt er muligt, selvom det kan virke umuligt. For mig har deltagelse i klimademonstrationerne i København sammen med min datter været en god anledning til at starte en samtale. Det viser hende, at jeg også er engageret i disse emner, og det er en måde for os at dele vores følelser om det på. Under og efter demonstrationen taler vi meget om, hvad der foregår. Og jeg prøver altid at undgå at tale om dommedagsemnerne.
Hvorfor er det vigtigt, at vi har disse samtaler fra en tidlig alder?
Jeg er ikke psykolog, men jeg ved fra min egen datter, at hun føler, mærker, lytter og taler om verdens tilstand med sine venner i skolen og andre steder, hvor hun kommer. Hun får informationer fra aviser, sociale medier og tv. Emnerne er en del af hendes liv, så jeg tror, det er godt, at jeg tidligt begyndte at tale med hende om dem. I vores samtaler har jeg altid gået til emnerne ud fra det synspunkt, at vi prøver at rette op på tingene, så det ikke virker, som om verden er ved at gå under. Jeg tror, at dette er den bedste måde at føre disse samtaler på – at gøre dem optimistiske.
Flemmings bedste tips til, hvordan du kan starte en legende samtale om ansvarlighed med dit barn:
Deltag i arrangementer: demonstrationer, oplæsninger, teater – find ud af, om der i dit lokalområde er nogen alderssvarende arrangementer, der kan inspirere din familie til at tage en snak om ansvarlighed.
Tag initiativ til aktiviteter og gøremål: Find små gøremål, der handler om ansvarlighed, som du kan udføre sammen med dit barn, f.eks. at samle skrald op, når I går rundt udenfor, og start en samtale om, hvad I gør, og hvad det betyder.
Lyt: Sørg for at lytte grundigt til dit barns bekymringer fremfor at tale om dine egne bekymringer. Det vil give dig et godt grundlag for at starte en åben og legende samtale.