Bag om vores GOTS-produktion

Kom med bag kulisserne i produktionen af vores økologiske tekstiler

Bag om vores GOTS-produktion

 

Global Organic Textile Standard, GOTS, er anerkendt som verdens førende forarbejdningsstandard for tekstiler fremstillet af certificerede økologisk producerede råmaterialer. Produkterne fremstilles, under strenge miljømæssige og sociale kriterier i hele forsyningskæden, af GOTS-certificerede materialer, såsom økologisk bomuld, og uden brug af farlige kemikalier. Derved beskyttes biodiversiteten, landbrugs- og fabriksarbejderne såvel som slutforbrugeren.

ferm LIVING har været GOTS-certificeret siden 2017, og vi har i dag en række GOTS-certificerede bomuldsprodukter i vores kollektion. Vi arbejder med certificeringer som GOTS, fordi vi har forpligtet os til at have en ansvarlig produktion og insisterer på at sikre os, at arbejdsforholdene i vores forsyningskæde er gode og retfærdige, og at vores produkter ikke kun leverer på høj kvalitet, men også er ansvarligt producerede.

 

 

Vi arbejder med certificeringer som GOTS, fordi vi har forpligtet os til at have en ansvarlig produktion og insisterer på at sikre os, at arbejdsforholdene i vores forsyningskæde er gode og retfærdige, og at vores produkter ikke kun leverer på høj kvalitet, men også er ansvarligt producerede.

 

Fra råmaterialer til stof

Landbrug, der dyrker GOTS-certificerede materialer såsom bomuld, silke, hør eller bambus, har en meget begrænset liste af kemikalier, som de må bruge i deres produktion, hvilket beskytter både jorden og dyrevelfærden. Der er også strenge krav til vandforbruget, som omfatter ansvarlig rensning og genanvendelse af spildevand.

Vi besøgte vores største producent af GOTS-certificerede bomuldsprodukter i Tamil Nadu-regionen i Sydindien, som vi har samarbejdet med siden 2008, så vi kan tage dig med bag kulisserne i processen med at forvandle uforarbejdet økologisk bomuld til smukke, GOTS-certificerede tekstiler.

 

Billledetext
Billledetext

 

 

Uforarbejdet økologisk bomuld ankommer til spinderierne i komprimerede blokke, der hver vejer 145 kg. Herefter påbegyndes det første af mange rensningstrin, hvor bomulden filtreres for skaller og eventuelle fremmedelementer. Den uforarbejdede bomuld føres gennem et rør ind i en maskine, der blæser højhastighedsluft gennem bomulden, adskiller de komprimerede dele fra hinanden og fjerner eventuelt affald. Bomulden køres derefter igennem en metaldetektor og føres igennem en række blandemaskiner for at sikre, at delene er jævnt fordelt. Denne proces gentages, hvorefter bomulden sorteres i hånden for at fjerne eventuelt restaffald. I gennemsnit giver 100 kg uforarbejdet bomuld 90 kg ren bomuld, der er klar til at blive spundet til stof.

Bomuldsdelene føres herefter igennem en kartemaskine og komprimeres til en flad plade, som skæres i strimler, der minder om grove tråde. Disse føres igennem en kamlignende maskine, som adskiller og renser fibrene, der så blandes sammen igen. Denne proces gentages, hvorefter fibrene igen trykkes flade og kartes for at sikre fasthed, ensartethed og holdbarhed. Fibrene bliver så spundet på spoler, hvilket giver de reneste, fineste bomuldstråde.

 

 

For at skabe et GOTS-certificeret produkt skal hver enkelt deltager i forsyningskæden være GOTS-certificeret og deltage i en årlig tredjepartskontrol for at sikre, at de lever op til de høje standarder

 

Herefter transporteres spolerne til væveafdelingen, hvor trådene lægges ud på maskiner, der ruller dem sammen til lag med 7.000 fine tråde i hvert lag. En anden maskine indsætter tråde i den modsatte retning og skaber derved et klassisk kæde- og skudvævemønster. Nu er det endelige rå GOTS-stof klar. Efter en sidste runde kvalitetskontrol, hvor stoffet omhyggeligt inspiceres i hånden for at sikre, at der ikke er nogen vævefejl eller pletter, er det klar til at blive farvet, skåret til, syet og forarbejdet til det endelige design.

 

Et partnerskab

For at skabe et GOTS-certificeret produkt skal hver enkelt deltager i forsyningskæden være GOTS-certificeret og deltage i en årlig tredjepartskontrol for at sikre, at de lever op til de høje standarder, som GOTS har defineret, lige fra sociale kriterier til forbrug af vand, elektricitet og kemikalier. Vores produktionspartnere i Indien anvender solpaneler på taget af fabrikken og har indført en transportordning for deres medarbejdere, der tilbyder tryg og sikker transport til og fra arbejdspladsen. Det betyder, at man har kunnet ansætte mange kvinder fra lokalsamfundet, som ikke tidligere har haft mulighed for beskæftigelse.

Vi er stolte over at være partnere på denne rejse hen imod at arbejde med et ansvarligt og bæredygtigt mindset fra både et miljømæssigt og socialt perspektiv. Det er med såvel beslutsomhed som ydmyghed, at vi stræber efter at gøre det nemmere for vores kunder at træffe ansvarlige og gode valg. Vi er på ingen måde perfekte, men vi gør, hvad vi kan.

 

 

Billledetext
Billledetext

 

En hurtig guide til vores økologiske bomuld