En sofaguide med Nadia Olive Schnack

Vi har interviewet den danske indretningsarkitekt og farveekspert Nadia Olive Schnack for at finde ud af, hvordan man udvælger den perfekte sofa til sit hjem.

Nadia Olive Schnack er en kendt indretningsarkitekt, hvis karakteristiske bud på farver, print og mønstre skaber unikt smukke og spændende indretninger. Vi mødte Nadia i hendes studio på Frederiksberg, København, for at få hendes input til, hvordan man udvælger den ideelle sofa til sit hjem.

 

Nadia Olive Schnack, interior designer

 

SOFAENS HISTORIE

Til spørgsmålet om sofaens betydning i vores hjem betragter Nadia den først ud fra et historisk perspektiv: “Sofaen er et møbel, der virkelig har udviklet sig gennem tiden. Tidligere var det et meget formelt møbel, der kun fandtes i overklassehjem. I dag er sofaen, som vi alle ved, en fast bestanddel i alle hjem.” I takt med at den måde, vi lever på, ændrer sig, ændrer vores brug af sofaen sig også. Nadia betragter i dag sofaen som det primære sted, hvor vi slapper af og holder fri. Et sted, hvor vi samles, familie og venner, for virkelig at hvile og lade op.

Selvom sofaen har udviklet sig til at have stor betydning i de fleste hjem, forklarer Nadia, at det kan være en udfordrende opgave at finde den perfekte sofa, da den på grund af sin størrelse nemt kan blive for dominerende. Nadia mener, at sofaen som i et puslespil skal passe sammen med de andre dele i hjemmet og skabe den perfekte atmosfære og energi.

 

Billledetext
Billledetext

"Nogle mennesker kalder min stil modig. For mig handler det ikke om at indrette eller gøre et rum smukkere. Det handler om at skabe et sted, hvor folk kan bo komfortabelt; et sted, der beriger livet for de mennesker, som bor der."

 

UDFORSK FARVER

Nadia er kendt for sit talent for at udvælge mønstre, antikviteter, moderne design og måske især for sin tilgang til farver. At lege med dristige og uventede farver for at opnå et sammenhængende og harmonisk rum er en slags varemærke for Nadias studio. Det er derfor ikke overraskende, at hun understreger, at farvevalg er et vigtigt element, når man skal finde den rigtige sofa: "Min erfaring er, at du skal stole på din intuition, når det handler om at eksperimentere med farver i et rum." Hvis du har valgt en stor sofa, der virker dominerende i rummet, foreslår hun, at du vælger en neutral farve, der ikke forstyrrer omgivelserne. Det giver dig mulighed for at lege mere med andre elementer i rummet – for eksempel med tapet, belysning, tæpper og tilbehør. Neutral behøver dog ikke nødvendigvis at betyde hvid eller grå.

"Farven hvid kan faktisk være ret højlydt i et rum," forklarer hun, "den kan være lidt hård. Det hele afhænger af sofaens omgivelser. En uventet farve kan være neutral afhængigt af den dialog, den indgår i med resten af rummet. Det handler om at skabe en tilstand af ro.”

Denne atmosfære af ro kan endda bestå i et mønster. Nadia understreger, at nogle mønstre, som en hvid og sort stribe, er nøglen til at skabe en tilstand af ro, når man arbejder med print og dristige farver. ”Når det er sagt, har det ikke længere betydning, når du først er blevet forelsket i et bestemt mønster. Vores smag og det, vi godt kan lide, er baseret på følelser, det er irrationelt – ligesom det bør være – det er kærlighed! Her bør du følge dine instinkter fremfor blot at være på den sikre side. Man fortryder meget sjældent et interiørvalg, der er baseret på kærlighed.” Nadia understreger, at det er vigtigt også at have andre kontrast-mønstre i rummet, når man vælger et større møbel med print. Et enkelt mønster kan føles hårdt og dominerende i et ellers monokromt rum, hvorimod andre print vil være med til at blødgøre og balancere det.

 

Billledetext
Billledetext
Billledetext
Billledetext

 

Nadias bedste tips

Følg din intuition.
Der er en grund til, at du får en første idé – før den ud i livet, for du vil højst sandsynligt ikke fortryde den.

Balance er nøglen.
Beslut dig for, hvilket udtryk du ønsker dit rum skal have – ro eller kreativitet og inspiration. Prøv forskellige ting af for at finde den perfekte balance mellem det feminine og det maskuline.

En følelse af dybde.
Du ønsker ikke, at dit rum skal være fladt. Tilføj en følelse af dybde med kontrastfarver, -materialer og -tekstiler.

Tænk langsigtet.
Det er okay at følge trends, du holder af, men når du investerer i et stort møbel, så sørg for, at det er et, du vil sætte pris på i mange år fremover.

Hav humor.
Indretning behøver ikke at være så alvorligt! Du behøver ikke altid at være på den sikre side – vælg møbler, der giver dig glæde og får dig til at smile hver dag.

 

 

INVESTÉR I ET LANGTIDSHOLDBART FORHOLD

Når man skal investere i en ny sofa, er det vigtigt at tænke langsigtet ved at reflektere over de subjektive behov, som både du og dit rum har, understreger Nadia. Ideelt set skal det være et møbel, du kan have i mange år fremover – måske endda i resten af dit liv. Derfor er det en god idé at tage hensyn til både det følelsesmæssige og det praktiske: Har du børn eller kæledyr? Taler møblet til din intuition og personlige smag? Bor du i din drømmebolig og skal være der for altid, eller er der en chance for, at du (og din sofa) flytter ud inden for en overskuelig fremtid? Tror du, du stadig vil elske sofaen, efter at I har boet sammen i et årti? ”Min smag er tidløs, fordi jeg ikke arbejder med det, der er trendy eller på mode. Jeg søger balance, uafhængigt af hvad andre mennesker tænker og gør, ved at reflektere over formål, indretning, arkitektur, møbler og materialer.”

 

EN FØLELSE AF BALANCE

Som det sidste anbefaler Nadia, når du skal finde den perfekte sofa til dit rum, at du bruger tid på at skabe balance. Forskellige materialer kan bidrage til atmosfæren i et rum, og det er derfor vigtigt at tænke over dem, når du vælger sofa. "I ethvert rum er det vigtigt at inkorporere elementer af taktilitet for at skabe dybde og kontrast," siger Nadia. “Uanset om det handler om valg af farve, form eller materiale, er essensen at finde en balance. Det er op til dig at beslutte, hvad du vil have ud af dit rum. Vil du åbne døren og føle ro, eller vil du lade dig inspirere? Lad den beslutning lede dig, når du træffer dine designvalg."