Oplys dit Hjem

En guide til belysning

LAD DER VÆRE LYS

Dit hjem er dit fristed, som du har indrettet med omhyggeligt udvalgte elementer for at føle dig hjemme og godt tilpas. Det er derfor vigtigt, at belysningen i hvert rum supplerer indretningen bedst muligt, da lyset har en stor indflydelse på, hvordan du opfatter dine omgivelser. Men det kan være svært at vide, hvor man skal begynde, når det kommer til belysning i hjemmet. Vi har derfor udformet en belysningsguide med tips til, hvordan du kan forbedre belysningen i dit hjem.

Til at hjælpe os med denne opgave søgte vi råd hos belysningsekspert og designer Marianne Tuxen, der i sit atelier i København designer skræddersyede belysningsløsninger til mange forskellige af kunder, både til privat og kommerciel brug. Hendes design kan opleves på steder i hele verden, hvor de spreder lys i kirker, museer og biblioteker på innovative og smukke måder. Hun har sagt ja at give os ekspertrådgivning om, hvordan man bedst muligt kan bruge belysning til at gøre sit hjem til et roligt og indbydende sted, hvor man har lyst til tilbringe det meste af sin tid.

 

 

IDENTIFICER DIN STIL

Det første, som Marianne gør, når hun arbejder med en klient, er at danne sig et præcist billede af personens egen stil: “Det første, jeg gør, er at besøge det sted, som jeg designer til. Hvis det er et privat hjem, overvejer jeg straks smagen og stilen hos den person, der bor der – foretrækker de et moderne, stilrent interiør, eller er der en mere kunstnerisk, skødesløs atmosfære? Dette er den første ting, der har betydning for processen, fordi vi som mennesker kan lide at se på smukke ting – og en lampe er ingen undtagelse.”

 

Billledetext
Billledetext

 

At finde skønhed i et af de mest basale behov i et hjem – det at kunne se rummet – er en integreret del af Mariannes job. “Det er forskelligt for os hver især, hvad der opleves som smukt – det er derfor, det er vigtigt at definere din indgangsvinkel til det.” Når det kommer til belysning af dit hjem, skal du starte med at definere din egen personlige stil: Er du på udkig efter lamper med rene, rolige former og teksturer, eller foretrækker du belysning, der bliver et statement og vækker nysgerrighed? Hvis det skal være en lampe med et moderne udtryk, kan du være interesseret i enkle, rene linjer og materialer som messing, metal og sten. Til en mere legende, skødesløs stemning skal du kigge efter uregelmæssige, organiske former og overraskende teksturer som uglaseret keramik og naturlige fibre som i kurveflet eller rotting.

  

“Det er forskelligt for os hver især, hvad der opleves som smukt – det er derfor, det er vigtigt at definere din indgangsvinkel til det.”

 

FOKUS PÅ RUMMET

Når du har fået styr på, hvilken stil du foretrækker til lamperne, er det tid til at gå videre til at definere det aktuelle rum. “Belysningen i et rum definerer, hvordan du oplever rummet. På det mest basale niveau skal du være i stand til at se dine omgivelser, og til det anvender du det, som jeg kalder generel belysning. Normalt er det et blødere, bredspektret lys, der er lettilgængeligt, så snart du træder ind i et rum. Ofte er det en loftslampe – men det behøver det ikke at være. Væglamper kan være en lige så god måde at etablere generel belysning i et rum.”

Når dit rum er defineret af generel belysning, er det tid til at installere lamper med en mere koncentreret lysstyrke: “Den måde, du bruger rummet på, er en del af løsningen til, hvordan det skal belyses. Tænk over, hvor du har brug for arbejdslys – det er forskelligt for forskellige rum. Bordplader i køkkenet og ved dit skrivebord eller arbejdsområde kræver mindre lyskilder, der giver et stærkere, mere koncentreret lys. Det vigtigste i børneværelset er derimod, at du skaber et rum, hvor dit barn føler sig trygt. Mange børn er bange for mørket og har i så fald brug for et hyggeligt, diffust lys, der giver dem trøst, hvis de skulle vågne om natten.”

 

Billledetext
Billledetext

 

 

NØGLEORDET ER VARIATION

En af nøglerne til behagelig belysning i hjemmet er variation, afslører Marianne. “Lyset i et rum skal aldrig være helt ensartet – for at skabe en indbydende og hyggelig atmosfære skal du arbejde i niveauer. Dette gælder både lysstyrke og placering. Når du placerer dine lamper, skal du prøve at placere dem i forskellige højder, så lyset tilføjer en dybdefornemmelse til din opfattelse af rummet. Når det kommer til lysstyrke, skal vores generelle lys være blødere end det, der bruges til arbejdslys – ellers vil du opdage, at du altid anstrenger dine øjne, selv når du er i et usædvanligt lyst rum.”

 

 

 

 

MARIANNES BEDSTE TIPS:

- Definer din personlige stil
Med så mange forskellige indfaldsvinkler og typer af belysning er det vigtigt at finde ud af, hvilken type lampe du leder efter. Som med alt andet i hjemmet bliver dette indretningselement en ledsager ved dine hverdagsrutiner, og det skal bidrage til at få dit rum til at føles i harmoni med din personlighed. Gør status over dit interiør, og prøv at formulere, hvordan du bedst ville beskrive det – er det for eksempel moderne, minimalistisk, landligt eller vintageinspireret? Som regel har du ikke kun én gennemgående stil – det vil være en kombination af flere forskellige – men disse nøgleord kan hjælpe med at guide dig og giver dig et udgangspunkt for at finde det, du leder efter.

 

- Definer rummet med lys
Belysning har stor betydning for, hvordan vi opfatter et rums form og dimensioner. Generel belysning skal oplyse rummet som helhed, mens mindre, mere koncentrerede lyskilder giver dig arbejdslys, præcis der hvor du behøver det. Glem ikke at variere niveauerne af lysstyrke og højden af lampernes placering for at skabe en oplevelse af dybde.

 

- Lumen er vigtigere end watt
Normalt ser vi bare på antal watt, når vi køber en pære. Med en gammeldags glødepære vidste du nøjagtigt, hvor stærkt lyset ville være ud fra antallet af watt, mens lysstyrken på moderne LED-pærer – der er meget mere energieffektive – kan variere fra pære til pære, selvom de har det samme antal watt. Prøv derfor i stedet at kigge på lumen (lm) på den pære, du køber, da dette giver dig en mere nøjagtig indikation af dens lysstyrke. Kig efter lm på emballagen – jo højere lumen, jo stærkere er lyset. En pære på 60 watt svarer som regel til 800 lm, mens en pære på 40 watt svarer til omkring 470 lm.

 

- Gør rummet hyggeligt
Når du planlægger belysningen i dit hjem, er det allervigtigste, at du får skabt et hyggeligt og behageligt rum, som du har lyst til at tilbringe din tid i. Dette indebærer forskellig belysning i forskellige rum – dit kontor skal have en koncentreret arbejdsbelysning, der er stærkere end den generelle belysning, mens soveværelset fungerer bedst med blød belysning koncentreret omkring sengens hovedgavl.