Bag fremstillingen af Ando-krukkerne

Vi tager dig med til solen og bag kulisserne ved fremstillingen af vores håndlavede terracottapotter.

I Portugal indfanger en gruppe dygtige pottemagere den sydeuropæiske atmosfære i de smukke Ando-potter. De store terracottakrukker er fremstillet af lokalt produceret ler, og det er en langsommelig og helt speciel proces, der kræver dygtige hænder og mange års erfaring.

 


 

Krukkerne fremstilles på en lille portugisisk fabrik nord for byen Porto af en håndfuld freelance pottemagere, hvis færdigheder stammer fra lokale pottemagertraditioner, der er gået i arv gennem generationer. Når leret fra de lokale leverandører ankommer til fabrikken, begynder den lange proces.

Fremstillingen af Ando-krukken med de afrundede former begynder med en stor bunke glat ler, der skæres i mindre stykker ved hjælp af et sæt skarpe metaltråde. Ved hjælp af en form bliver leret til en kegleformet krukke, som nu er klar til at blive formet i hånden.

Flere pottemagere arbejder samtidigt for at skabe krukkernes runde former, og deres konstante tryk definerer formen på det bløde materiale. Krukkernes generøse dimensioner kræver, at alle pottemagerne står op under processen og anvender de særlige teknikker for lerarbejde i disse proportioner. Det tager en til to dage at skabe hver enkelt krukke, og resultatet er en unik brugsgenstand med små forskelle skabt af de hænder, der har formet den.

Billledetext
Billledetext

Når den ønskede form er opnået bruges en håndhøvl til at glatte den ydre overflade. Sandet i leret reagerer på værktøjet og skaber små huller ved berøringen, hvilket giver en levende tekstur. Krukkerne er nu klar til at blive sat udenfor i den sydeuropæiske sol for at tørre.

Når krukkerne er færdige med at ligge i varmen og er befriet for den resterende fugt, flyttes de til ovnen som et af de sidste trin i den ugelange proces. Efter brændingen afkøles de, inden der påføres en vandfast lak på indersiden. Det gør dem til det perfekte hjem for dine potteplanter og egnet til både udendørs og indendørs brug. De færdige Ando Pots kan nu blive pakket og sendt, så de kan bringe et strejf af Middelhavet ind i hjem over hele verden.

Ando-krukken har charmerende runde former, der skaber en smuk kontrast til den rå, ujævne overflade. De varme terracottafarver, de overdimensionerede størrelser og den unikke form på Ando-krukken indfanger meget levende den atmosfære, som den blev skabt i blandt pottemagerne i det varme, solbeskinnede Portugal.