Velkommen Hjem - Agnese Kleina

Agnese Kleina i Riga. Man undgår ikke at bemærke historien i Letlands hovedstad Riga. Smukke bygninger i art nouveau-stil står side om side med enkle træhuse og fortæller begge historien om tidligere tider med murstenenes og farvernes slitage. Som den største af de tre baltiske hovedstæder kombinerer Riga tidligere tid...

Man undgår ikke at bemærke historien i Letlands hovedstad Riga. Smukke bygninger i art nouveau-stil står side om side med enkle træhuse og fortæller begge historien om tidligere tider med murstenenes og farvernes slitage. Som den største af de tre baltiske hovedstæder kombinerer Riga tidligere tiders pragt og tragedier med en blomstrende ungdom og kunstscene. Midt i alt det møder vi Agnese Kleina, den geniale og inspirerende chefredaktør for det prisbelønnede konceptuelle magasin Benji Knewman og en central figur på den lettiske kunstscene.

Hun møder os ude på gaden, da der ikke er nogen dørtelefon, og hun derfor blev nødt til at gå hele vejen ned fra sin penthouselejlighed på sjette etage, hvorfra der er udsigt over byen, der er klar til at blomstre med foråret. En bred trappe fører op til en jernport og minder os om de aristokratiske tider, hvor denne bygning blev opført. Mens hun fortæller os, hvor generte og stille mennesker det lettiske folk er, fører hun os gennem sit hjem, hvilket giver os en detaljeret og poetisk fremstilling af hendes liv, og hvordan hun har sammensat et personligt museum med sin imponerende samling af kunst, planter, sko og hatte.    

Navn Efternavn Billledetext

“Han sagde én ting, der satte sig fast i mit hoved: Det er vigtigt, at du aldrig begynder at kede dig over dig selv.”

Hvordan endte du i denne perle af en lejlighed?

Engang læste jeg et interview med Art Garfunkel fra Simon & Garfunkel, der går Europa rundt hvert år. Han sagde én ting, der satte sig fast i mit hoved: Det er vigtigt, at du aldrig begynder at kede dig over dig selv. For et par år siden levede jeg et liv, som jeg ikke elskede, så en dag besluttede jeg at ændre det. Sige mig job op, finde en ny lejlighed og lave noget, jeg elsker. Jeg var så heldig at finde dette sted. Det stod på en helt almindelig boligside her i Letland, men billederne var så dårlige, at ingen gad komme forbi og se det. I det øjeblik jeg gik ind ad døren, så jeg stedets smukke detaljer. Jeg kendte manden, der havde taget billederne, og jeg takkede ham meget for at tage sådan nogle elendige billeder, for ellers ville en anden have boet her nu.

“Kort tid efter sagde jeg mit job op og begyndte at opbygge magasinet fra bunden.”

Fortæl os lidt om, hvad du laver i dag

Jeg arbejdede i en konsulentvirksomhed med mærkevarer og var slet ikke tilfreds med situationen. En dag, hvor jeg arbejdede sent med Madara, der er grafisk designer, sagde jeg simpelthen: Vi kan blive ved med at lave det her for andre hele resten af vores liv, eller også kan vi lave vores eget magasin. Hun sagde straks ja, og hvad der på det tidspunkt var en drøm, blev hurtigt forvandlet til noget, der ville ændre vores liv. Kort tid efter sagde jeg mit job op og begyndte at opbygge magasinet fra bunden. Benji Knewman er et tosproget bookazine, der udkommer to gange om året med personlige beretninger og reportager, især fra Letland skrevet af lettere. Det var Madara, der introducerede mig for verdenen indenfor uafhængige magasiner, der stadig var på et tidligt stadium for fem år siden. Hun har været med mig fra begyndelsen og arbejder med at konceptualisere layoutet, men derudover gør jeg det meste selv, lige fra redigering til forsendelse. Det var aldrig min plan at nå hertil i dag, så jeg er både overrasket og stolt over, hvor vi har endt.

Billledetext
Billledetext

Hvordan fik du i det hele taget interesse for at skrive og udgive?

Faktisk har jeg skrevet, siden jeg var 16. Jeg voksede op hos mine forældre i Liepāja, der ligger lige ved siden af Østersøen. Da jeg var 18, tog jeg på udveksling i Hiroshima i Japan i et år, og det var en virkelig øjenåbner. Det var før, internettet sådan rigtig var en ting, så jeg skrev faktiske breve til min familie og talte med dem i telefonen. Men der oplevede jeg for første gang i mit liv, at der ikke kun er én måde at gøre tingene på. Nu, når jeg besøger mine forældre, kan jeg godt lide at tage bussen derhen og observere menneskerne. Selvom de tit bare sidder med deres telefoner, elsker jeg at se, hvordan mennesker lever, og disse historier om mennesker er det centrale i Benji Knewman.

Benji Knewman roses internationalt, og du besøger messer og butikker over hele verden. Men du har alligevel boet i Riga det meste af dit liv?

Tja, efter Japan begyndte jeg at læse fransk på Kulturakademiet, og i den forbindelse læste jeg også et år i Frankrig. Men så flyttede jeg hertil og har aldrig overvejet at flytte herfra igen. I dag arbejder jeg med den lettiske mentalitet, og det er meget bedre, når jeg er her. Det er jo sådan i verden i dag, at jeg nu kan tage til New York eller London og tage den New York’ske eller London’ske livsstil med tilbage til Riga uden at behøve bo der.

Navn Efternavn Billledetext

Dit hjem er indrettet lidt, som man ville gøre på et museum. Har du valgt tingene ud fra deres udseende eller deres funktion?

Åh, jeg går meget efter den praktiske side af tingene. Men på den anden side, hvor mange praktiske ting har du egentlig brug for? Jeg gætter på en seng, et bord, en stol og et skrivebord. Da jeg var yngre, gik jeg meget op i mode, og jeg tror, at det går sådan. Først starter du med dig selv, og alt handler om tøj, tøj, tøj. Så senere i livet begynder du at fokusere på dine omgivelser. Det, jeg virkelig godt kan lide ved boligindretning, er, at møblerne ikke slides på samme måde, som tøj gør. Faktisk bliver nogle møbler bare bedre med tiden, efterhånden som de får patina. Så altså, for mig er det vigtigt, hvordan tingene ser ud. Det ligner måske lidt et museum, men jeg har brug for et sted, hvor alting er på plads, når jeg har så mange ting i mit hoved hver dag.

Du har boet her i seks år, har der hele tiden set sådan her ud?

Haha, overhovedet ikke. Jeg indrettede det helt om sidste år. Hvert eneste forår vil jeg have nye ting, og jeg leder altid efter en god undskyldning for at kigge efter dem. Jeg har altid elsket kompositioner og at skabe små øer med ting. Selv i mit køleskab er det vigtigt for mig, hvordan tingene står, og at alt er på sin helt rette plads.

Navn Efternavn Billledetext

Hvad betyder ordet hjem for dig i dag? 

Jeg har boet fire forskellige steder i Riga, hvoraf det ene var hos min tante, hvor jeg boede i fire år og delte seng med en af mine venner. Men det, der er med hjem, er, at hjem er lige der, hvor du er. Resten er bare en pæn ramme, men du er billedet.

Tak, fordi du ville have os på besøg, Agnese!

Navn Efternavn Billledetext