Under Åben Himmel

For tre år siden flyttede Jin Ahn ind i rummet sammen med sin kæreste og et uendeligt antal små og store planter – og nu er det uofficielt hovedkvarter for hendes voksende planteimperium Conservatory Archives.

Jin Ahn har selv renoveret det store rum med højt til loftet og kæmpe ovenlysvinduer i et gammelt jernværk. For tre år siden flyttede hun ind i rummet sammen med sin kæreste og et uendeligt antal små og store planter – og nu er det uofficielt hovedkvarter for hendes voksende planteimperium Conservatory Archives.

Hun bor i London, og udover sine to butikker og en masse prestigefyldte projekter bruger hun tiden på at indrette rum med planter for sine kunder. Jins omfattende park af eksotiske planter og kaktusser gror sammen med og op imod deres omgivelser og er vokset til nogle ret usædvanlige indendørs landskaber, der levende viser, i hvor høj grad planter kan forvandle et rum. Det er ikke bare en overfyldt vindueskarm: I dette hjem fylder planterne langt mere end både møbler, mennesker og selv den lille hvalp Hackney. Vi besøgte den lille familie for at få historien om at skifte mode ud mod havearbejde, og hvordan det er at leve i en hjemmelavet jungle.

Sammenslynget

Da hun gik rundt i Englands natur, følte Jin sig inspireret. Faktisk så inspireret, at det, der startede som et års orlov fra den koreanske modebranche, forvandlede sig til en ny livsretning: et studie i havebrug og en permanent flytning til London. Her startede hun sin egen virksomhed og udlever sin nyfundne drøm: planter – masser af planter. I dag består Conservatory Archives af to plantebutikker i det østlige London samt et konsulentfirma, hvor Jin indretter butikker og kontorlokaler, så indeklimaet bedres, og der kommer meget mere grønt. Det, der nu udstråler en overvældende følelse og et grønt landskab, både i virkeligheden og på de sociale medier, var faktisk aldrig rigtig planen.

Navn Efternavn Billledetext

”Alt er ret tæt,” svarer Jin, da vi spørger hende, hvordan det er at leve sådan et uadskilleligt liv.

Hun fandt sit hjem i den gamle fabriksbygning for tre år siden. Dengang blev det brugt som kunstnerstudio, og skønt der hverken var elektricitet, vand eller varme, så Jin dets potential og forvandlede rummet til et kombineret hjem og studio til den lille virksomhed. Hendes jungle er et sandt paradis for stueplanter, der ellers er tvunget til at leve under dårlige lysforhold i små lejligheder, og er desuden et stadigt skiftende landskab af planter, der gør, at hendes privatliv og arbejdsliv er tæt sammenslynget. Nogle gange bruger hun planter fra sin personlige samling til at style en stor begivenhed eller flytter dem til en af de to butikker.

Hun er ikke bange for at blande forretning og fornøjelse og har stiftet virksomheden sammen med sin kæreste Giacomo. Da hun åbnede den første butik, hjalp han hende kun af og til, mens han færdiggjorde sin ph.d i matematik. I mellemtiden overbeviste hun ham om at blive en del af virksomheden på fuld tid.

”Alt er ret tæt,” svarer Jin, da vi spørger hende, hvordan det er at leve sådan et uadskilleligt liv. ”Nogle gange kan det være ganske stressende, når vores kalendere bliver fyldt op, efterhånden som vi får mere og mere travlt. Jeg har tænkt på at adskille mit privatliv fra mit arbejde, men jeg kan vist bare ikke finde ud af det. Dette er simpelthen den måde, jeg lever på.”

Navn Efternavn Billledetext

En succeshistorie

Da hun afsluttede universitet, troede hun, at hun skulle være gartner, men som barn af byen syntes det regnfulde britiske vejr og landskaber ikke så tiltrækkende på hende. Derfra kom ideen om at fokusere på indendørs stueplanter. Da hun endelig fandt den perfekte plads til butikken – som åbnede i slutningen af 2015 – anede hun ikke, hvilken fremtrædende opmærksomhed planter var på vej til at få. I første var omgang tanken at kombinere kærligheden til store møbler og planter baseret på hendes baggrund inden for mode og grafisk design, men kort tid efter åbningen blomstrede planterne og tog i sidste ende helt over.

”I starten var butikken meget tom, og vi havde flere møbler end planter. Dengang havde jeg ingen idé om, at planter ville blive så populære. Folk gik lidt amok i min butik,” griner Jin, da hun fortæller, hvordan hendes lager af planter i alle former og størrelser blev udsolgt på den første uge.

Den overvældende succes blev omdannet til de første pop-ups og samarbejder med brands om at style butikker og kontorer. Og i 2018 kunne parret så åbne den anden butik – meget større end den første og med plads til igen at have møbler og design ud over den helt rigtige plantekrukke. ”Jeg tror, at min baggrund i forretning og design har hjulpet mig meget. Jeg tror ikke, jeg helt var klar over det før, men i dag kan jeg se, at jeg slap af sted med meget uden at have nogen erfaring. Jeg tror, at folk var overraskende tillidsfulde, når jeg foreslog noget vanvittigt,” siger hun. Og hun overbeviste i dén grad sit stadig voksende publikum. Siden 2015 er planter eksploderet på Instagram takket være Jin og Conservatory Archives, der nu har næsten 100.000 følgere.

Det vilde og det naturlige

Når det fanges i Instagrams ikoniske firkanter, synes alt på sin rette plads. Men Jin er ikke fan af perfektion. ”Der er lidt rodet i mit hjem, ligesom der er i min butik. Jeg kan lide, når tingene er meget naturlige. Det samme gælder for alle planterne her. De er ikke i det, du ville kalde en standardform. De er vokset ved at tilpasse sig omgivelserne. De er ikke perfekte, men jeg kan lide at bruge planter på deres egne præmisser i stedet for at tvinge dem i vores,” fortæller Jin. Hun har for længst mistet overblikket over, hvor mange planter der er, og vil ikke nævne så meget som en enkelt favorit blandt dem alle. Men med sin trofasthed over for både planternes natur og sin egen smag har hun fundet sin plads mellem det spirende grønne: ”Min æstetik er ret industriel, meget åben og handler rigtig meget om en masse lys. Når jeg indretter med planter i den slags omgivelser, så virker de grønne planter simpelthen bedre. Jeg kan godt lide farverige planter med blomster, men de er bare ikke min stil,” siger Jin. ”Hvis jeg skal nævne en favorit,” siger Jin og giver efter, ”så ville jeg sige, at jeg virkelig godt kan lide kaktusser. Men mere end arterne selv er jeg fascineret af planternes form. De kan være meget forskellige. Jeg kan lide planter, der vokser til unikke former og figurer. Teksturer og former er en væsentlig faktor, når vi taler om planter, for selv hvis vi starter med den samme Pilea, så vil de over tid se helt forskellige ud.” Så tør man spørge om, hvad der skal ske, når planter bliver mindre trendy? ”Planter er ikke en endelig videnskab,” siger Jin og fortsætter: ”Jeg lærer stadig mere hen ad vejen. Det har virkelig været en rejse, men jeg tror, at det var sådan her, det skulle være sådan. Jeg tror dog på, at planter bliver mere end blot endnu en flygtig trend – de bliver vores livsstil.”

Navn Efternavn Billledetext