Luise Vindahls Hjem

Med sine kreative ideer, interesse for vegetarisme og dybdegående kendskab til sundhed og superfoods begyndte Luise Vindahl at forme bloggen om Green Kitchen Stories tilbage i 2009.

Det, der begyndte med bare at være et ønske om at skabe en visuelt tiltalende opskriftssamling for sig selv og familien, blev pludselig til en stor forretning for Luise og hendes mand, da mennesker rundt om i verden blev vilde med deres daglige personlige historier og farverige, uhøjtidelige madlavning. Nu har hun en blog, fem kogebøger, en app, en række sociale mediekanaler og tre dejlige børn at tage sig af, men hun er stadig på den samme mission, som da hun begyndte dengang: at vise verden, nøjagtig hvor enkel og velsmagende vegetarmad kan være.

Vi fangede Luise en solrig sommermorgen for at tale om, hvordan man lever et afbalanceret liv, opretholder et sundt sind og balancerer det ansvar, man har, når man taler om sundhed og mad.

SÅDAN BALANCERER MAN FAMILIELIV OG ARBEJDE

Efter at have lagt komforten og fortroligheden ved et lønmodtagerjob og en pålidelig løn bag sig har Luise de sidste par år brugt sig selv og al sin tid på Green Kitchen Stories og har plejet det med kærlighed og omsorg. Luise griner, da hun refererer til Green Kitchen Stories som et barn, der kræver lige så meget tid, kærlighed og omsorg som deres tre andre børn:

”Green Kitchen Stories er som et fjerde barn – eller måske skulle vi faktisk sige vores første? Uanset om vi samles rundt om vores spisebord derhjemme eller er ude at rejse og prøve nye retter, er Green Kitchen Stories altid med os. Det er en del af vores familie. ”

“Køkkenet er
måske nok det sted
hvor jeg laver mad
og tilbereder måltider
men det er lige så meget
et sted, hvor jeg samles
med venner og dem,
jeg har kær, et underholdnings-
center og en kunst- og
håndværksplads for mig.”

At være selvstændig kommer dog med både fordele og ansvar. En af de største fordele ved at være selvstændig er at have friheden til at træffe sine egne valg og bestemme sin egen arbejdstid.

Med de muligheder i hverdagen spurgte vi Luise, hvordan hendes perfekte dag ville se ud, hvis hun kunne tilbringe hele dagen med kun sine mest opmuntrende aktiviteter:

”Jeg vågner efter en perfekt nats søvn og tager mig god tid i køkkenet, hvor jeg nyder en afslappet morgenmad med David og børnene. Derefter forkæler jeg mig selv med at træne og så en massage. Efterfølgende beslutter jeg mig for at tilbringe et par timer om eftermiddagen med at udvikle opskrifter, før jeg tager aftenen fri og tilbereder et fantastisk vegetarmåltid til mine bedste venner og familie. Vi griner, til vi får ondt i maven af det. ”

Dette scenarie er bestemt muligt for Luise, da hun er sin egen chef. Når det er sagt, så er det ikke altid let at være selvstændig. At skabe en sund balance mellem arbejde og familieliv er undertiden en udfordring for Luise. Men i stedet for at bruge så meget energi på at prøve at adskille arbejde fra privatliv omfavner Luise i stedet det faktum, at Green Kitchen Stories er en del af hendes hverdag – i større eller mindre grad, afhængigt af hvor godt kreativiteten flyder.

At nå ud til mange mennesker betyder også, at man har et stort ansvar. ”Det er sjovt, hvordan bloggen og bøgerne har forvandlet sig til små vinduer, der viser vores liv og oplevelser, hvordan vi er vokset og har ændret os de sidste par år. Det er, som om læserne er med på denne rejse sammen med os,” forklarer Luise.

Selvom hun prioriterer en sund livsstil, er der intet moraliserende ved hendes mad. Hendes kostfilosofi handler om én ting: at have et afbalanceret og sundt forhold til mad. Så hun ville aldrig følge en streng diæt med regler eller begrænsninger. I stedet inspirerer hun mennesker til at leve så naturligt som muligt og nære deres kroppe med grøntsager, sunde fedtstoffer, nødder, bælgfrugter, æg og frugt og til en vis grad undgå forarbejdet mad, raffineret sukker, gluten og kød.

”Jeg ønsker at have en positiv indflydelse på dem, der læser vores indhold. Du er ikke en dårlig person, hvis du ikke spiser, som vi gør. Så jeg er meget opmærksom på at være nuanceret i den måde, jeg kommunikerer og snakker om sundhed og mad på. Og det er derfor, tror jeg, at vi stadig er interessante for folk. Vi er ikke bare en døgnflue.”

Billedetext

 

Billedetext

HJEMMET ER DER, HVOR FARVERNE ER

Fra livlig vegetarmad til et mintfarvet køkken – at leve farverigt i alle aspekter af livet er vigtigt for Luise: ”Jeg er overhovedet ikke bange for farver, og jeg elsker, hvordan de giver et rum personlighed.”

 Når man kigger rundt i Luises hjem, finder man en dejlig og afslappet blanding af design, redskaber, kunst og bøger, der alle oser af kreativitet, hygge og intimitet. Da Luise udfører alt sit arbejde hjemmefra, er omgivelserne omhyggeligt designet og indrettet til at imødekomme hendes behov. Selvom design, udtryk og naturlige materialer betyder meget for Luise, understreger hun, at alt skal have en funktion på en eller anden måde.

”Som den følsomme og kreative sjæl jeg er, føler jeg mig mest rolig, når der ikke er nogen overflødige ting i mit hjem. Jeg vil hellere have færre ting, som jeg har en stærkere forbindelse til – uanset om det er vintage eller skandinavisk design – end en masse ting, der ikke rører mig på en eller anden måde.”

Billledetext
Billledetext

“Jeg er overhovedet ikke bange for farver,
og jeg elsker, hvordan de giver et rum personlighed.”

Billledetext
Billledetext

Især betyder køkkenet, der også fungerer som arbejdsplads, meget for Luise, da hun tilbringer næsten halvdelen af dagen blandt friske grøntsager, smuk keramik og snavset opvask med at udvikle velsmagende, livlige og sunde opskrifter til Green Kitchen Stories. Når man kigger på det farverige køkken, udstråler det hygge, personlighed og gode historier. Hver eneste detalje blev omhyggeligt udtænkt, da hun designede hjemmets hjerte, lige fra brændestablen under køkkenbordet til placeringen af arbejdspladsen. Selv kameravinklerne er der blevet tænkt nøje over.

”Køkkenet er måske nok det sted, hvor jeg laver mad og tilbereder måltider, men det er lige så meget et sted, hvor jeg samles med venner og dem, jeg har kær, et underholdningscenter og en kunst- og håndværksplads for mig, David og vores børn. Det er de minder, vi skaber i vores køkken, der gør dette rum så særligt for mig. ”


LUISE’S GREEN JUICE
Makes 1 carafe
1 cucumber
1 small bunch celery
1 small bunch dinosaur cale or Tuscan cale
2 apples, cored
2 inches / 5 cm fresh ginger
1 lemon, peeled
Prep all ingredients by rinsing them thoroughly and
cut into smaller peices, whatever size that
fits your juicer. Juice them all, one by one, and
stir through the finished juice with a spoon.
Poir into a serving carafe and enjoy.

Fem sjove fakta

Hvilken ingrediens er du mest begejstret for i øjeblikket?
Jeg er mest begejstret for frisk kål i alle dens former, da den er i sæson for øjeblikket. Regnbuekål, lilla forårskål og frisk, sprød grønkål. Det er sådan en skam, at kål er en ingrediens, som mange mennesker er lidt bange for at bruge i madlavningen, for det er en af de sundeste grøntsager, du kan spise.

Hvornår føler du dig mest som dig selv?
Jeg føler mig mest som mig selv, når jeg er tæt på mennesker, som jeg elsker, og som elsker mig for alt det, jeg er. Jeg er måske også i gang med at lave mad, udvikle opskrifter eller lege med mine børn.

Hvilken madvare kan du bare ikke fordrage?
Alt, der er dyppet i dej og stegt. Også selvom det er grøntsager. Jeg kunne aldrig forestille mig hverken at lave eller spise det.

Hvis du skulle vælge et andet job end ernæringsterapeut og kogebogsforfatter, hvad skulle det så være?
Jordemoder. Og det interesserede jeg mig endda for, før jeg fik børn. Jeg kan virkelig godt lide hospitalsmiljøet, og du står bogstaveligt talt i livsøjeblikket, når du er ved at føde et barn. På det tidspunkt har du virkelig brug for nogen til at hjælpe og støtte dig. At hjælpe kvinder i så livsbekræftende en situation må være fantastisk.

Kan du fortælle os noget, som vi måske ikke ved fra bloggen?
Folk bliver ofte overrasket, når jeg fortæller dem, at det er David, der er vegetar og god til at skrive. På den anden side er jeg den kreative, spontane type, der slet ikke holder orden i køkkenskabene eller mit køleskab. Jeg tager det lidt afslappet, men er til gengæld god til at arbejde, style og være i øjeblikket lige nu.

Følg hende på:
www. greenkitchenstories.com
@gkstories