Hjemme hos Mikkel Dahlstrøm

Mikkel Dahlstrøm er en dansk fotograf, som er bosat i en gennemført æstetisk og velindrettet lejlighed på Islands Brygge i København.

Lige siden fotograf og æstetiker Mikkel Dahlstrøm flyttede til København i 2019, har han arbejdet på at transformere sin nybyggede lejlighed i den moderne skyskraber Sfinxen, til et trygt og charmerende hjem, hvor der er plads til at han og kæresten Frederik, kan finde ro og slappe af.

 

 

 

 

Islands Brygge i København er på alle måder et område i rivende udvikling. Denne del af den danske hovedstad er kendetegnet ved sine mange nybyggede og arkitekttegnede lejlighedskomplekser, hvor konceptet ”small living” lever i bedste velgående. Da vi tager elevatoren op til anden sal, bliver vi med det samme mødt af Mikkels imødekommende smil som inviterer os indenfor. Lejligheden på anden sal er lille, men fra det øjeblik vi træder ind i entreen omfavnes vi af en visuel ro, som bliver akkompagneret af fløjsbløde noter fra et tændt duftlys – vi føler os med det samme hjemme. For 29-årige Mikkel Dahlstrøm, har uden tvivl et medfødt talent for at arbejde med design og æstetik, og at han til dagligt beskæftiger sig med at fotografere smukke hjem, fornægter sig ikke.

Da vi spørger ind til Mikkels vej til fotografiet, fortæller han, at han faktisk har gennemført en administrationsbachelor med speciale i personalejura – men da det ikke var drømmen at sidde på et kontor fra 9-17, endte Mikkel aldrig med at bruge uddannelsen: ”Min karriere som fotograf startede meget tilfældigt. Jeg arbejdede deltid i en interiørbutik sammen med min veninde Julie. Vi havde i længere tid talt om, at vi gerne ville prøve at lave noget med bolig og indretning, og så kom vi i tanke om, at vi begge havde fået lavet boligreportager hjemme ved os. Vi talte om, hvor fedt det kunne være at lave disse selv – og så startede det”, forklarer Mikkel. I starten var Mikkel og Julie stylister, imens deres fælles ven agerede fotograf. Men da vennen pludseligt skulle noget andet, besluttede Mikkel sig for at gribe sit eget spejlreflekskamera: ”Jeg så YouTube videoer, og læste en masse bøger for at lære faget at kende. Herefter skrabede vi nogle penge sammen, og investerede i noget meget dyrt fotoudstyr, og så var jeg pludselig fotografen. Det var en vild tid - for bare et halvt år efter vi startede nåede vi til et punkt, hvor vi havde så tilpas travlt, at vi kunne leve af det”.

 

Billledetext

 

Udover sit arbejde som fotograf, har Mikkel også oparbejdet succes med sin Instagram, hvor han primært deler billeder fra sin egen lejlighed og ting, der inspirerer ham. Men selvom Mikkels Instagram profil tydeligvis er en stor del af ham, betragter han ikke sig selv som influencer. Mikkels profil er et kurateret sted, hvor han søger at inspirere og portrættere den æstetik, som på mange måder er Mikkels varemærke: ”Min Instagram er mit hjertebarn. Jeg er ikke så aktiv som jeg kunne ønske, men det er også fordi, jeg er udpræget perfektionist. Jeg vil hellere vente to uger med at lægge et billede op, end jeg vil poste noget, som jeg ikke er 100% tilfreds med”. Da vi spørger ham, om han er bange for at bidrage negativt til den perfekthedskultur, som ofte findes på Instagram, smiler han, og svarer: ”Jeg synes ikke, at det jeg poster er forceret - for det er jo faktisk sådan jeg bor. Men selvfølgelig kan man godt se, at jeg går op i, hvordan tingene ser ud. Der er jeg fotograf mere, end jeg er influencer; mere et brand end en salgsprofil. Men det er min måde at formidle mig på – at influere, ved at inspirere”.

 

Billledetext

 

“Jeg tror nøglen til small living, er at være meget selektiv. Hvis der kommer en ny ting frem, skal en anden ting vige pladsen.”

 

For mange er det at bo i en storby lig med få kvadratmeter, og her er Mikkels lejlighed et smukt eksempel på, hvordan man kan leve både æstetisk og funktionelt på lidt plads: ”Jeg tror nøglen til small living, er at være meget selektiv. Hvis der kommer en ny ting frem, skal en anden ting vige pladsen. Herhjemme skal tingene fungere og være praktiske, samtidig med, at det skal være pænt. Derfor indretter jeg mig også relativt minimalistisk, så her altid ser nogenlunde ryddeligt ud”.

Før Mikkel flyttede til København, boede han for sig selv i en ældre herskabslejlighed i Aalborg, og en af udfordringerne ved at flytte til nybyg, var derfor at fremelske det hjemlige udtryk, som han ellers føler, man får foræret via de unikke og originale detaljer, som findes i ældre lejligheder. Men ved hjælp af møbler i høj kvalitet og kuraterede farver, har Mikkel formået at skabe et roligt og charmerende udtryk i den lille lejlighed. Væggene er malede med jordfarver i forskellige nuancer, og overalt i lejligheden finder man taktile elementer og organiske former, der er med til at bryde med det rene, hvide udtryk, som ofte dominerer nybyg: ”Alle de ting vi ejer, er indenfor min æstetik. Vores møbler er klassiske, men de fleste har også en smule kant. Jeg elsker vores vintage Murano lampe i den smukke ravfarve. Når jeg køber nyt, skal jeg forinden have gjort plads til det, og jeg går meget op i, at det skal være tidløst design”. Mikkel har brugt mange år på at investere i design, der udstråler kvalitet: ”Det er med tiden blevet et princip for mig at bruge mine penge på godt design, som holder i lang tid– jeg er blandt andet helt sikker på, at vores specialdesignede marmor spisebord kommer til at holde for evigt, og det gør, at jeg elsker det endnu højere”.

 

Billledetext

 

Da vi spørger Mikkel, hvor i hjemmet han nyder at opholde sig mest, peger Mikkel hen mod Rico loungestolen i køkkenalrummet. Da parret skulle indrette køkkenalrummet, foreslog kæresten, at de kunne have en lænestol i den lille krog, hvilket Mikkel umiddelbart slog hen: ”Min første tanke var, at man da ikke kan have en lænestol i køkkenet - men Frederik blev ved med at insistere. I dag må jeg ærligt erkende, at jeg sidder der virkelig ofte - nærmest til samtlige af hverdagens små pauser. Det er bare et rart sted at putte sig”, fortæller Mikkel. Og selvom man bor småt, er netop hyggen noget, som Mikkel mener, at man altid skal huske i sin indretning uanset, hvordan man bor: ”I mange år havde jeg glemt hyggen, og gik kun op i, at alt skulle være så pænt. Men i dag ved jeg at mit hjem først og fremmest skal være et sted, hvor jeg kan slappe af og finde den ro, som gør at jeg kan få nye ideer og blive ved med at udfolde mig kreativt”.

 

“Men i dag ved jeg at mit hjem først og fremmest skal være et sted, hvor jeg kan slappe af og finde den ro, som gør at jeg kan få nye ideer og blive ved med at udfolde mig kreativt.”

 

Billledetext