Hjemme hos Maria Barfod

Musik og mode har en kær og intim forbindelse, der går langt tilbage i kulturhistorien. Den danske DJ Maria Barfod er den levende inkarnation af denne forbindelse, for hun har tilbragt de sidste 20 år i dens krydsfelt

 

Når hun ikke bytter sin dejlige lejlighed i det centrale København ud med at tage med sin mand, musikeren Tomas Barfod, på turné, så kuraterer hun sets til modeshows og er DJ ved eksklusive arrangementer. Og det til trods for, at hun har brugt de seneste år på at lære at sige nej. Vi mødte Maria en stille morgen i hendes hjem til en snak om at finde den rette balance og være tvunget til at ændre sin karriere, når man mindst ønsker det.

 

FRA DANS TIL REGNEARK

Maria vidste tidligt, hvad hun ville med sit liv. Da hun var seks, besluttede hun, at hun ville leve af at danse, og da hun var 14, fik hun sit første lønnede dansejob. Og derefter pendlede hun mellem skolen og danseskolen og med at være på turné med musikere samt danse i deres videoer. Kort efter hun fik sin drømmerolle som danser i Nøddeknækkeren, gik hendes karriere brat i stå: Kronisk seneskedehindebetændelse i begge ben tvang hende til at stoppe.

Som det er ofte er, når der lukkes en dør, så åbnes en anden. Og kort tid efter at det var slut med at danse, fik Maria ansvaret for at få de – på det tidspunkt ukendte – fashionable Acne Jeans til at bryde igennem i Danmark. Hendes ven og chef Martin Gjesing viste hende til rette i modebranchen, og hun kom hurtigt efter det. Men da hun fire år senere kiggede ud over de 60 mennesker, hun havde under sig, indså Maria, at e-mails og regneark ikke var det, hun skulle tage sig af resten af sit liv. Så til teksten fra den fantastiske sang “Time to Pretend” af MGMT besluttede hun at sige sit job op, følge sit hjerte og forfølge en karriere indenfor musikken.

“Det at have en stabil base
er vigtigt for mig.
Det er ikke vigtigt for mig,
om denne base er i København
eller endda i Danmark,
men jeg kunne aldrig
bo i en kuffert.”

 

JAZZ-MORGENER OG TECHNO-AFTENER

Og det gjorde hun så. Efter at have haft et bijob som DJ i et par år, mens hun opbyggede et omfattende netværk i modebranchen, kombinerede hun sin kærlighed til musik og tøj i en dobbeltsporet karriere: DJ og stylist. “Jeg havde arbejdet mig selv halvt ihjel og endte med at få en depression,” fortæller hun og ser tilbage: “På det tidspunkt ville jeg have gjort alt for at undgå at være i den tilstand. Men når jeg tænker tilbage på det i dag, så sætter jeg pris på oplevelsen, fordi den tvang mig til at reflektere over mit liv, og hvad jeg ønskede at gøre med det. I bund og grund skulle jeg vælge mellem mode og musik, men jeg kunne bare ikke forlade musikken.”

 

Så det, der fanger vores øjne, da vi i dag træder ind i hendes lejlighed, der bærer tydeligt præg af hendes fantastiske, excentriske og vovede sans for stil, er en stor professionel DJ-controller i vindueskarmen ved siden af det store spisebord. Blandt de to musikere og to børn er der musik fra tidlig morgen til sen aften: “Jeg ville nogle gange ønske, at jeg kunne adskille livet fra arbejdet, men det kommer aldrig til at ske. Tomas og jeg taler om vores arbejde, fra vi vågner om morgenen, til vi lukker øjnene om aftenen, men vi tjener også begge vores penge på vores hobbyer. Vi bruger hinanden i vores arbejde og hjælper hinanden meget.”

 
Billledetext
Billledetext

 

ET LIV FYLDT MED KONTRASTER

Maria er ved at lære at sige nej og lytte til sin indre stemme, der fortæller hende, at hun kun skal vælge det, der virkelig er vigtigt for hende. Resten giver hun slip på. Alligevel har hun masser af ting på programmet, og selvom hun besluttede at holde fast i musikken og kun musikken, så er moden der stadig. “Måske består jeg af kontraster – jeg har brug for begge verdener: de stille dage på mit hjemmekontor og aftenerne på klubberne, eller hvor jeg spiller til fester. Jeg er ikke sådan midt i mellem, jeg lever for ekstremerne,” erklærer Maria. “Jeg er ved at lære at finde balancen, og jeg ville ikke kunne gå ud om aftenen, hvis jeg ikke havde stilheden om dagen.”

 

 

 

 

ET BÅND TIL HJEMMET

Når man følger Maria på Instagram eller lytter til hendes snak om livet og arbejdet, får man hurtigt indtryk af, at Barfod-familien tilbringer det meste af tiden væk fra hjemmet, enten på klubber, til fester eller med at rejse. Men der er mere til den historie, end man lige ser.

“Vi er meget hjemme. Selvfølgelig har vi perioder med rejser, eller hvor min mand er på turné, men derimellem vil jeg sige, at vi er mere hjemme end ude. For at jeg kan være blandt mennesker om aftenen, har jeg brug for tid alene. Jeg flyttede mit kontor hjem, og jeg sætter pris på de dage, hvor jeg ikke taler med nogen, efter jeg har afleveret børnene i skolen,” fortæller hun og fortsætter:

“Fordi jeg er skilsmissebarn, er en stabil base vigtig for mig. Det er ikke vigtigt for mig, om denne base er i København eller endda i Danmark, men jeg kunne aldrig bo i en kuffert.”

Maria griner, da hun kalder sig selv lidt af en “enspænder”, men at tage sig tid til sig selv kommer af et konstant behov for ro: “Der sker så meget i mit hoved hele tiden, så hvis jeg skulle håndtere det, mens der er en masse mennesker omkring mig, ville det blive for meget. Engang troede jeg, at ikke kunne lide andre mennesker, men med tiden har jeg indset, at jeg bare har brug for ro.”

 

 

 

“Ting skal tjene et højere formål, og i de sjældne tilfælde, hvor vi køber noget nyt, så overvejer vi det grundigt.”

 

Billledetext
Billledetext

 

Hendes hjem er en dejlig og afslappet blanding af pynt, kunst og møbler, der alle oser af parrets kreativitet. Og selvom alt ser virkelig gennemtænkt ud, så er det hele kommet til ved et tilfælde: Alt er enten gaver eller ting, der er blevet fundet brugt ved et tilfælde. Maria sætter pris på sit hjem, men for hende har det aldrig været en drøm at følge trendene og have “it”-ting derhjemme:

“Ting skal tjene et højere formål, og i de sjældne tilfælde, hvor vi køber noget nyt, så overvejer vi det grundigt. Desuden har vi en regel om, at hvis én ting kommer ind, så skal en anden ud. Så der er et konstant flow i vores ting – det samme gælder for tøj.”

Ved at lære sig selv bedre at kende dag for dag og prøve at finde den rette balance, desto mindre søger Maria glæden i materielle ting – og da vi spørger hende om hendes drømme for fremtiden, er de baseret på følelser og idealer.

“Jeg har aldrig drømt om et stort hus eller at finde min lykke i noget materialistisk. Men jeg har altid drømt om at have en familie og være et godt menneske. Hvis jeg har det, så har jeg alt, hvad jeg har brug for.”

Billledetext

 

FEM HURTIGE FAKTA

Yndlingskunstner?
Monica Kim Garza. Hun rører mig hver gang. Den måde, hun ser og indfanger kvinder i sin kunst, er forbløffende. Jeg føler, det er mig i hendes værker, og jeg tror, at mange mennesker føler det samme.

Kulturel yndlingsaktivitet?
Jeg kan ikke nøjes med at nævne én – jeg lever og ånder for kunst og kultur. Jeg bruger så meget tid på kunstudstillinger og til galleriåbninger, som jeg kan. Det er så inspirerende at se på kombinationer af farver og udtryk. Det sætter gang i refleksioner over livet. Jeg har en masse venner, der skriver, men jeg ville ønske, jeg havde tid til at læse mere. Men jeg lytter til en masse lydbøger.

Gå ud eller invitere venner over til middag?
Vi går altid ud. Jeg ønsker ikke at blande tingene sammen, og det er bare så meget lettere at have en sjov aften med vennerne, når du ikke behøver passe på ikke at vække sovende børn.

Yndlingsmusik?
Jazz derhjemme, techno på klubberne. Du ved, techno fortjener de rigtige højttalere.

Yndlingsfarve?
Jeg ville aldrig kunne vælge bare én, for det afhænger af rammerne, humøret eller sammenhængen.
Men jeg kan sige så meget: Du kommer aldrig – som i aldrig – til at se mig i marineblå.