Hjemme hos Helena Rohner

Lidt gemt af vejen i en af sidegaderne i det centrale Madrid ligger den kreative smykkedesigner Helena Rohners hjem.

Hendes bidrag til designverdenen har givet hende en guldmedalje fra kongen og dronningen af Spanien, og hendes kreationer sælges internationalt og så langt væk som i Japan og Australien. Du vil ofte kunne se hende sidde og kigge ud fra en af sine 11 altaner eller optaget med at arbejde på et af sine nyeste design.

 

EN FAMILIEREDE

Helena deler sin rummelige lejlighed med sine to børn, Lucas og Mar, som nu er 17 og 19 år. ”Vi købte lejligheden, dagen før Lucas blev født, så vi har boet her i ganske lang tid,” fortæller hun os. Sammen med sine børn deler Helena også lejligheden med sine to katte, Catana og Fendi. Da familiens hjem skulle skabes, var Helena på udkig efter et alsidigt sted: ”Ét, der var meget neutralt og med ædle materialer, og som ville være et sted, der kunne ændres eller varieres – en tabula rasa, eller et rent lærred, der kunne rumme alle ens sindsstemninger, og de livsændringer, som alle mennesker gennemlever.”

Helena faldt hovedkulds for det historiske ved bygningen, der kan dateres helt tilbage til år 1900. ”Bygningen blev bygget lige ved århundredeskiftet. Jeg blev fuldstændig forelsket i de arkitektoniske detaljer fra den tid – stuklofterne, trædørene, de åbne rum og de 11 altaner.”

Helena har sidenhen renoveret og restaureret lejligheden, men altid med respekt for det historiske og oprindelige miljø: Gamle, malede trædøre adskiller de store stuer en suite, håndudskårne marmorkaminer er spredt rundhåndet i hele hjemmet, og trægulve er forenet med de originale, mønstrede fliser, hvoraf nogle er revnet efter 120 års brug. ”Alle husene i dette område har gulve ligesom disse. Fliserne er det, vi kalder hidráulicos,” bemærker Helena, ”og mønsteret går gennem hele flisen. Det er ikke blot på overfladen, ligesom med mange moderne fliser.”

 

Billledetext

 

BALANCEN MELLEM ARBEJDE OG FRITID

Udover at være et hjem for familien fungerer Helenas lejlighed også som et studio, hvor hun arbejder på skitser til nye design og med at støbe modeller af sine kreationer i ler og metal. Når Helena sidder ved sit antikke arbejdsbord i træ, sliber hun ofte sine objekter i hånden, indtil de har fået den perfekte form og følelse: ”Når jeg sætter mig og arbejder på en ny ting, prøver jeg at designe det, jeg savner ude i verden. Min ambition er at skabe elegante og unikke objekter, der er præget af godt håndværk, og som det enkelte menneske kan bære som et udtryk for deres kultur og karakter.”

Helenas æstetik har altid været stærkt inspireret af naturen, og hun voksede op på De Kanariske Øer – stedets barske, skulpturelle landskab påvirker stadig hendes design den dag i dag. Men hun har ikke altid haft planer om at blive smykkedesigner. Hun studerede først med målet om en karriere inden for politik, men efter et sabbatår, der blev tilbragt i Firenze, hvor hun tog kurser i kunst og guldsmedekunst, vidste Helena, at hendes lidenskab lå andetsteds. ”Jeg længtes efter en mere kreativ verden, men stadig med håndgribelige og konkrete resultater. Jeg tog kurser om aftenen for at lære guldsmedehåndværket og begyndte at arbejde med designere, jeg beundrede, som for eksempel Jacqueline Rabun.”

 

 

Helena Rohners store gennembrud kom, da hun fremviste sine design i Paris, og hendes succes dér førte til ordrer på hendes arbejde fra forhandlere som Barney’s New York og endda så langt væk fra som Tokyo. Nu, 25 år senere, har Helenas brand i hendes eget navn to butikker i hjemlandet Spanien, hendes kreationer kan findes hos over 40 internationale forhandlere, og hendes bidrag til designverdenen har givet hende den prestigefyldte Gold Medal for Merit in Fine Arts, som hun fik overrakt af kongen og dronningen af Spanien i 2015.

På trods af hendes store succeser er Helenas største glæde stadig at se sine design ude i verden, i det virkelige liv. ”Min største udfordring som kunstner er at skabe et design, der passer ind i en andens liv. Hvis jeg ser nogen på gaden eller i metroen, der bærer et af mine design, bliver jeg så overlykkelig – jeg får straks lyst til at løbe hen til dem og fortælle det.”

 

Billledetext
Billledetext

 

“Min ambition er at skabe elegante og unikke objekter, der er præget af godt håndværk, og som det enkelte menneske kan bære som et udtryk for deres kultur og karakter.”

 

Billledetext

 

Helenas tidløse, men samtidig moderne designsprog er ikke begrænset til smykkernes verden, og hun har designet en række genstande for internationale designbrands såsom Georg Jensen og Paul Smith. Senest er hendes organiske former kommet til live i samarbejde med ferm LIVING i en serie af tidløst og elegant boligtilbehør, som vi har kaldt Helena Rohner-serien. Serien består af tre elegante kroge og et skulpturelt objekt, der er inspireret af den vilde nordiske natur og Helenas tidløse og feminine designæstetik. “Jeg ønskede, at objekterne til ferm LIVING skulle føles som store smykker – og det er derfor, vi besluttede at støbe dem i metal,” siger Helena. Objekterne er formet i hånden, så der opnås den perfekte ergonomiske følelse og en organisk form, og de fås i skinnende messing og rustfrit stål.

 

Helenarohner.com
@helenarohner