Jul hos Amanda Betz

I den københavnske bydel Amager, hvor hav og natur møder byen, ligger en toetagers rød murstensvilla bygget i 1935. Her bor designeren og arkitekten Amanda Betz.

Jul hos
Amanda Betz

 

En varm og smilende Amanda byder os velkommen indenfor i sit hjem, som for hende og hendes familie er relativt nyt. Tidligere boede Amanda sammen med sin mand, musikproducer Fridolin, og deres to sønner, Charlie og Eddie, i en herskabslejlighed midt på Frederiksberg. Men familien havde en drøm om at finde et mere rummeligt sted med flere muligheder og friheder. Deres drøm blev til virkelighed, da de opdagede, at den toetagers røde murstensvilla fra 1935 var til salg. Siden indflytningen har Amanda og hendes familie renoveret store dele af huset med fokus på at respektere bygningens historiske og arkitektoniske integritet. Det er især vigtigt for Amanda, at bevare charmerende gamle detaljer, såsom buerne, der opdeler køkkenet og stuen, så huset stadig emmer af sjæl og originalitet. Amanda fortæller, at én af de mange glæder ved nu at bo i hus er, at der er plads nok til at samle venner og familie. Dét og så at juletræet nu kan få sin helt egen særlige plads.

 

Billledetext
Billledetext

Ifølge Amanda begynder de første spor af julen at vise sig, når det bliver koldt og mørkt udenfor, og hjemmet forvandles til et hyggeligt og afslappende sted at vende hjem til efter en lang dag på farten: "Jeg nyder at komme hjem om vinteren og være i ly for mørket og tænde et par stearinlys, der blafrer i vindueskarmene, mens jeg putter mig under et varmt tæppe."

Amanda er uddannet arkitekt fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og arbejder i dag med at skabe unikke kunstværker i papir. Hun har vundet den prestigefyldte VOLA-pris og har organiseret forskellige udstillinger med sine smukke værker. Når det kommer til at pynte sit hus op til jul, er det derfor naturligt for Amanda at forfalde til hjemmelavet papirklip: ”Det, jeg elsker ved at bruge papir som kernemateriale i både mit arbejde og til jul, er, at papirets potentiale giver alle muligheden for at være kreative. Papir er tilgængeligt for de fleste mennesker og er et naturmateriale, hvilket betyder, at du kan forme, klippe og folde det lige præcis som du ønsker” forklarer hun.

Dette har også dannet grundlaget for samarbejdet mellem ferm LIVING og Amanda; et partnerskab, der har resulteret i en kollektion af fint, håndfoldet papirpynt, som kan bruges til at pynte både juletræet og resten af hjemmet.

 

 

Udover Amandas egne papirklip bliver hendes hjem og juletræ hvert år pyntet med en blanding af hjemmelavet, nyt og gammelt pynt. Det meste af dette julepynt har en historie; noget er lavet af Amandas to sønner, andet har hun fået af sin mor eller sine bedsteforældre eller lavet selv. Ifølge Amanda behøver juletræet ikke på nogen måde at være perfekt – det vigtigste er, at det skal føles personligt og vække minder. Derfor bliver deres juletræ aldrig pyntet på samme måde: "Træet skaber sit eget look hvert år."

Amanda forklarer, at "jeg kan godt lide, at min julepynt og mit hjem er personligt, let og inspireret af naturen. Jeg elsker at bruge røde, hvide og grønne nuancer til jul og indarbejde elementer som gran, kogler og grene, og så vælger jeg altid pynt og dekorationer med hjertet frem for at følge tidens trend.”

 

 

I dagene op til jul har Amandas familie en række traditioner, som de godt kan lide at følge. Den første er at hænge julesokker op; noget, som især de yngste familiemedlemmer ser frem til. De samles for at lave hjemmelavede chokolader og julesmåkager sammen, og hver adventssøndag har de også deres eget lille ritual: "Vi spiser risengrød til aftensmad og tænder et lys sammen," fortæller Amanda. "Julen handler for mig mere om at værdsætte familietiden, være sammen med venner og nyde nogle afslappende dage. Om at få en velfortjent pause fra hverdagens stress og jag."

Juleaften hos Amanda fejres normalt ret traditionelt, men med små revideringer i forhold til menuen, da der er flere vegetarer i familien. Da vi taler om traditioner, påpeger Amanda, at selvom de har flere ritualer i deres familie, er det ikke afgørende, at de udfører dem alle hvert år. ”For at alle skal kunne føle sig godt tilpas, skal vi hver især være åbne over for at acceptere nye traditioner og kunne lægge andre bag os. Julen er en tid for samhørighed,” mener Amanda.

Da hun bliver spurgt, er Amanda ikke i tvivl om, hvad hun elsker allermest ved julen: ”Den samhørighed med familie og venner, som holdes i hævd af juletraditionerne,” er noget af det, hun glæder sig allermest over. Hun nævner også, hvordan julepynt og juletraditioner giver især børn mulighed for at bruge deres fantasi og forestillingsevne. Mytologien om nisser og julemanden skaber en magisk stemning, der også giver voksne mulighed for at få adgang til deres indre barn.

At købe og pakke julegaver ind er også et højdepunkt for Amanda. ”Jeg elsker at gå ud og finde gaver, som jeg håber, andre bliver glade for. Nogle gange kan jeg måske finde noget, de har brug for, og som de ikke selv har købt endnu, eller også finder jeg måske noget, de helt har glemt, at de har interesse i.” Amanda er meget omhyggelig med at vælge de rigtige gaver til hver person; gaver, som hun oprigtigt tror på, at de vil blive glade for, og hun nyder hver en del af indpakningsprocessen, for her kan hun bringe sin kunstneriske kreativitet i spil og gøre gaverne ekstra personlige.