Maja Brix’ entré

AT VENDE HJEM er en bemærkelsesværdig følelse – uanset om det er at træde ind ad hoveddøren efter en lang rejse eller i en mere abstrakt forstand at vende tilbage til noget, måske endda os selv.

AT VENDE HJEM er en bemærkelsesværdig følelse – uanset om det er at træde ind ad hoveddøren efter en lang rejse eller i en mere abstrakt forstand at vende tilbage til noget, måske endda os selv. Maja Brix, der sælger driver et mærke underi eget navn, har haft en storslået start på sin karriere, da hun vendte tilbage til København efter at have dimitteret fra Central Saint Martins i London.

Egentlig Hun ønskede egentlig blotville hun bare at arbejde igen, før hun gik i gang med at tage en kandidatgrad sin master i mode – men fik aldrig gjort det. Henrik Vibskov, den nu ikoniske danske modedesigner, ville have hende til at udvikle og have ansvaret for hans linje af dametøjkvindemode. Ni år senere, efter at hendes egne projekter begyndte at fylde mere og mere i hovedet, gik hun efter at skabe sit eget mærke.

I dag har hun 71 Studio/Store, der både er studio og butik, i det centrale København, hvor hun har skabt en lille, grundlæggende essentiel linje af design baseret på en etisk fokuseret forretningsplan med et etisk fokus. Vi møder Maja Brix i hendes etværelsesstu ldiolejlighed på øverste etage med en fantastisk udsigt overtil Københavns smukke, gamle centrum. Ligesom i hendes design er intet i rummet overflødigt eller kun dekorativt. Hver eneste centimeter er brugt, så der er plads til hende og hendes to små børn.

Modeværdierne

Maja Brix blev selvstændig med ønsket om at skabe et bæredygtigt tøjmærke på flere måder. Hun ønskede ikke blot at lave tøj af bedre materialer og med en længere levetid;, hun ønskede at skabe et arbejdsliv i modebranchen, der gjorde det muligt samtidig at være mor til to små børn. Det betyder stadig nogle lange nætter af og til, men hun er ikke presset til at lancere flere kollektioner om året, som den traditionelle modebranche kræver. I stedet har hun et omhyggeligt udvalgt sortiment med en håndfuld langtidsholdbare design: Eet jakkesæt, en kjole, en skjorte og et tørklæde blandt andre ting – og det hele fås i flere materialer, så designet synes og føles helt forskelligt. Hvert eneste design er meget mere end tøj og udgør sit eget koncept og sin egen logik, kan man sige:

”Med Suit 1 ønskede jeg at udforske, hvad maskulinitet er, på samme måde som jeg ønskede at diskutere femininitet med Dress 1 – du kan være både maskulin og feminin på så mange forskellige måder i dag. Det, jeg laver, er værdibaseret tøj. Jeg ville ikke gå så langt som til at kalde det politisk, men det er velovervejede produkter,.” siger Maja Brix og fortsætter: ”Men produkterne bliver nødt til at fungere på egen hånd, uden at man kender ordene bag konceptet. Jeg vil have folk til at købe dem, ganske enkelt fordi de synes, det er godt design.”

Navn Efternavn Billledetext

”Men produkterne bliver nødt til at fungere på egen hånd, uden at man kender ordene bag konceptet..."

At have og drive sin egen virksomhed betyder, at der nu er meget administration at håndtere i løbet af en dag, så der er kun lidt tid til at tegne og udtænke nye design. Men for Maja er det en konstant proces, som hun aldrig lukker af for – hun er altid på udkig efter ny inspiration:

”Jeg har et kæmpe billedkatalog, og jeg er altid i gang med at finde inspiration og udtænke nye koncepter. For nylig sorterede jeg nogle tegninger, som børnene har lavet, og pludselig så jeg en masse smykker i dem.”

Inspirationskilden kan være pludselig og uventet, men i sit arbejde overlader Maja Brix intet til tilfældighederne:

”Jeg er meget bevidst om, at det er tøj, jeg laver. Men helt tilbage fra da jeg studerede, har jeg været optaget af tanken om, hvorfor vi gør, det vi gør. Det er min raison d’être: Der må være en god grund til at gøre, det vi gør. Vi tager del i at forme verden, og vi har et ansvar for de værdier og genstande, vi producerer og sender ud i verden,” siger hun.

Hjem med et hjerte

Under mødet med Maja bliver det klart, at hun har hjertet med i alt, hvad hun laver. Selvom hun ikke har meget plads, og det er et midlertidigt hjem, så er det vigtigt for hende, at det føles hjemligt – og for Maja betyder det personligt.

”Jeg køber ikke så mange ting, men alt, jeg har, er meget nøje udvalgt,” fortæller Maja og understreger, at selv om hun omhyggeligt vælger, hvad hun beholder og ikke beholder, så er de fleste ting faktisk enten gaver eller noget, hun har arvet fra familie eller venner. Og når det er sagt, så er børnene alle vegne: Eet sæt tuschser og en LEGO-politistation er blot to af sporene efter deres aktiviteter.

”Jeg køber ikke så mange ting, men alt, jeg har, er meget nøje udvalgt,”

Arbejdet er en integreret del af Majas liv, men hun tager sig stadig tid til at skabe en rolig atmosfære for familien hver morgen, før børnene skal i skole. For at passe på sig selv svømmer hun i havnen – også om vinteren – og finder et øjebliks ro i saunaen bagefter.

”Alle, jeg kender, ikke bare mig selv, lever i øjeblikket i et højt tempo. Vi har alle interessante karrierer, projekter og familier, så de små øjeblikke, hvor man laver ingenting, skal tvinges ind i tidsplanerne,” fortæller Maja og kommer til at grine lidt, da hun indrømmer, at selvom hun har forsøgt at forbyde sig selv at arbejde hjemmefra om aftenen, så er det praktisk taget umuligt. Hendes hjem er trods sin beskedne størrelse ofte fyldt med mennesker og liv: Ssmå middagsselskaber eller børn, der har bygget en fæstning i stuen. Arbejde, et socialt liv, ambitioner – Maja Brix vil have det hele, men til syvende og sidst handler det om én ting:

”Det er vigtigt for mig at føle mig hjemme. At have mine ting omkring mig er vigtigt, men de er nu engang kun rammen om det sted, hvor jeg lever mit liv med børnene.”

Navn Efternavn Billledetext
Navn Efternavn Billledetext

 

71Studio/Store
Nansensgade 71
1366 København
Danmark

@majabrix
@ 71studiostore