Nordisk Natur

Den finske designduo Studio Finna skabte Pujo-serien baseret på den grundlæggende struktur i en vild plante fra den nordiske natur. Vi taler med holdet bag

Den finske designduo Studio Finna skabte Pujo-serien baseret på den grundlæggende struktur i en vild plante fra den nordiske natur. Vi taler med holdet bag

Når vi taler om nordisk design, er der ingen vej uden om den finske indflydelse. Med deres stærke arv og nuancerede designsprog var vi himmelhenrykte over at møde duoen i Helsinki, nemlig Studio Finna, der er grundlagt af Anni Pitkäjärvi og Hanna-Kaarina Heikkilä. Selv om de to kvinder ved første øjekast kan synes så forskellige som nat og dag, har de fundet fælles fodslag i en vision om at skabe produkter, der løser fundamentale behov og bliver en del af din livsrejse. Fra Japan til over designskolen til at arbejde sammen med os på produktserienlinjen Pujo – vi mødtes med det betydningsfulde par i vores showroom THE HOME i København en solrig morgen for at tale om deres rejse.

Selvom de repræsenterer en meget klar og præcis designvision, er der ingen lige linjer i historien om, hvordan Anni Pitkäjärvi og Hanna-Kaarina Heikkilä er nået til det punkt, hvor de er i dag. Heldige sammentræf og et keramikhold førte de to sammen, og siden de først mødtes for første gang i 2014, har de arbejdet sammen på en lang række designprojekter.

Navn Efternavn Billledetext

“Under alle omstændigheder supplerer vi hinanden rigtig godt.”

Den gode balance

Med en baggrund inden for arkitektur flyttede Hanna-Kaarina til Japan for at arbejde i arkitekturstudio. I weekenden gik hun på et keramikhold, og forbindelsen til materialerne og en praktisk indstilling førte hende væk fra arkitekturen og videre til produktdesign. Efter at være vendt tilbage til Helsinki tog hun en uge fri fra arbejde for at tage den obligatoriske fem dage lange adgangsprøve på Aalto Universitet og blev optaget på deres berømte uddannelse i produktdesign. Det var her, hun mødte Anni, der studerede rumdesign, første gang da de arbejdede sammen om at lave skolens messestand på Salone Satellite, en del af den berømte Salon del Mobile i Milano.

“Hanna er den mere skøre af os. Jeg prøver altid at hive hende ned fra skyerne igen”

I dag er deres forskellige baggrunde synlige i deres tilgang til design: Hanna-Kaarinas arbejde starter på et konceptuelt niveau med øje for det store billede, mens Annis går mere op i de mindre detaljer. "Det er nok ikke så tydeligt i vores daglige arbejde," fortæller Hanna-Kaarina, "men måske er det en overordnet ting. Om Under alle omstændigheder supplerer vi hinanden rigtig godt." Anni tager over. "Hanna er den mere skøre af os. Jeg prøver altid at hive hende ned fra skyerne igen," tilføjer hun leende. Hanna smiler. "Det er en god balance."

Navn Efternavn Billledetext

Samme problem, forskellige sammenhænge

Studio Finna blev grundlagt på en vision om at skabe design, der er langtidsholdbare og løser et reelt behov, og dækker en bred vifte af basisprodukter i værker, der har en individuel og stærk karakter. "Det er svært at sammenfatte vores designfilosofi," siger Hanna-Kaarina, "men det er vores mission at skabe produkter, der bliver en del af folks livsrejse."

"men det er vores mission at skabe produkter, der bliver en del af folks livsrejse."

Ud fra det grundlæggende spørgsmål: "Hvordan vil du gerne indrette din entré?" begyndte duoen at skitsere idéer. En dag senere var den første model af det, der endte med at blive Pujo-serien, virkelighed. Inspirationen findes i den nordiske natur, og serien er skabt ud fra den grundlæggende struktur i pujo – det finske ord for den vilde plante bynke. Selvom de var usikre på, om de skulle tage det nye design med til Salone Satellite-messen i april 2017, endte de med at beslutte, at den var for smuk til at blive i Finland. Og godt at de gjorde det, for det var her, at vores grundlægger Trine Andersen opdagede dem og så potentialet i deres serie til entréen. Et år senere blev de to første produkter, Pujo Wall Rack og Table, introduceret som del af ferm LIVING ForårSpring/Suommer 2018-kollektionen.

 

I denne sæson slutter Pujo Coat Stand sig til familien, der nu tilbyder skulpturelle og funktionelle møbler til den store og lille entré. Og også til andet, for som Anni siger: "Det er rart, at Pujo-serien er så alsidig – faktisk kan du bruge produkterne overalt. De repræsenterer alle fire håndværket bag, samtidig med at hvert design er et lille kunstværk. På den måde kan de bruges alle steder i hjemmet." "Vi har det samme problem med opbevaring og garderobe i forskellige sammenhænge," tilføjer Hanni-Kaarina. "Serien løser dette og tilbyder forskellige løsninger, fordi vi alle har noget, vi gerne vil skjule, og noget, vi gerne vil vise frem," siger hun. "

UDFORSK PUJO-SERIEN

Navn Efternavn Billledetext