Mario Tsai – Den bløde minimalist

Den kinesiske designer Mario har skabt nogle smukke produkter til vores nyeste kollektioner. Vi talte med ham om hans tilgang til tingene, og hvad godt design overhovedet betyder

Den kinesiske designer Mario har skabt nogle smukke produkter til vores nyeste kollektioner. Vi talte med ham om hans tilgang til tingene, og hvad godt design overhovedet betyder.

At deltage i Stockholm Furniture Fair har været et fast højdepunkt i vores kalender i de sidste ti år. Messen i 2017 var dog en særlig en af slagsen, da det var året, hvor vi opdagede den kinesiske designer Mario Tsai. I Spring/Summer 2018-sæsonen blev hans design Flying Shelf en del af vores kollektion, og til Fall/Winter 2018 var hans Insert Table et af sæsonens højdepunkter. Hans måde at indarbejde geometri i designsproget passer perfekt med vores måde at udforske nye former på. Ligesom hans måde at raffinere værker, så funktion og æstetik forenes, er lige i tråd med den måde, vi prioriterer multifunktionalitet i tilbehør og møbler.

Navn Efternavn Billledetext

“Jeg kan virkelig godt lide følelsen af at have travlt med forskellige spændende projekter hver dag.”

En rejse, en butik, et studio

Efter have taget sin eksamen fra Beijing Forestry University i 2011 begyndte Mario at arbejde som designer. Men det var først et par år senere, at han fandt det rigtige tidspunkt og sted at åbne sit eget studio – som ikke engang startede som et studio:

”Efter at jeg forlod mit job som designer og produktudvikler hos en fremtrædende møbelproducent, rejste jeg rundt i Kina i cirka et halvt år. Det førte mig til Hangzhou, hvor min bror og jeg åbnede en lille butik med de interessante ting, jeg havde fundet på mine rejser,” fortæller Mario. ”Butikken var min første base, og det var også på det tidspunkt, at jeg åbnede mit første studio.” Siden da er studioet flyttet til et nyt sted ved siden af bjergene og omfatter nu seks unge designere, der alle arbejder på den brede vifte af projekter, som studioet får ind:

“Jeg synes, det er fantastisk, hvordan nordiske brands gerne samarbejder med unge designere fra hele verden”

S”Jeg kan virkelig godt lide følelsen af at have travlt med forskellige spændende projekter hver dag, så vi arbejder på mange forskellige ting – lige fra møbeldesign til kunstinstallationer.”

Mario Tsai havde aldrig før været i nordiske lande, da han tog til Stockholm Furniture Fair som deltager i Greenhouse for unge designtalenter. ”Jeg kan virkelig godt lide det nordiske design, og jeg længtes efter at komme derhen,” husker Mario. ”Jeg synes, det er fantastisk, hvordan nordiske brands gerne samarbejder med unge designere fra hele verden. Det er virkelig en stor mulighed for håbefulde talenter. Så da jeg blev accepteret til Greenhouse, var det en fantastisk chance for mig. Det var helt sikkert begyndelsen på mit designstudio,” siger han.

Navn Efternavn Billledetext
Navn Efternavn Billledetext

Et blødere bud på minimalisme

Mario Tsai er påvirket af den nordiske designtradition og ser sig selv som en del af en minimalistisk designscene. Men naturligvis med sit eget bud på, hvordan minimalisme skal se ud og føles. Han har undertiden kaldt sin tilgang for “blød minimalisme”, så selvfølgelig skulle vi have at vide, hvad han mener med det.

”Minimalisme gør vores liv enkelt og smukt, men nogle gange bliver det så følelsesmæssigt koldt og hensynsløst, så jeg prøver at gøre min minimalisme blødere og varmere. Jeg prøver på forskellige måder at gøre designene bløde i deres minimalisme – for eksempel ved at indpasse milde materialer eller matchende varmere farver,” forklarer Mario.

”Jeg synes, det er vigtigt at bemærke, at for mig udelukker funktion og æstetik ikke hinanden. Du skal bare styre balancen mellem de to i hvert eneste design. Funktionalitet vil altid være grundlaget for et produkt, men at indarbejde udsmykning er en naturlig proces – ikke en bevidst,” fortæller Mario og forklarer, hvordan dette ses i hans Flying Shelf:

”Kuglen er ikke kun udsmykning, men også et strukturelement, der fikserer hylden på væggen. Jeg tror, at udsmykningen på produkterne er der for at gøre funktionen mere interessant.”

Blødheden i hans minimalisme er tydelig i både Flying Shelf og Insert Table, der begge udtrykker dialogen mellem strenge linjer og blødere former, mellem det smukke og det funktionelle. Det er klart for alle, at for Mario Tsai findes grundlaget for godt i skønhed og intuition – hans designsprog er let og lyst og fokuserer på brugervenlighed.

 Se Flying Shelf og Insert Table her