Kunstner Berit Mogensen Lopez x ferm LIVING

Vær med når kunstner og tekstildesigner Berit Mogen Lopez fortæller om sin kreative proces og tilvejebringelsen af printet Entire som hun har skabt til ferm LIVING.

 

Med en bachelor i Tekstil og en kandidat i Beklædning fra Kunstakademiets Designskole, har Berit altid taget udgangspunkt i materialer når hun skulle skabe noget. Berit startede sin karriere i tøj- og tekstilbranchen men har sidenhen udfoldet sin kreativitet på kanvas og papir, hvor hun skaber unikke malerier og kollager, der repræsenterer hende og hendes kreative univers.

 

 

 

 

I mange år arbejdede Berit i modebranchen. Sammen med en håndfuld andre designere havde hun egen virksomhed og butik i Studiestræde i indre København, hvor hun designede og syede sine kollektioner. Men i en branche hvor presset er konstant, og hvor fornyelse er et vilkår, følte Berit sig ofte sig begrænset. Målet blev hele tiden at finde det næste ”nye” – det næste nye design og den næste trend: ”Selvom jeg fandt det interessant og givende at skabe tøj, følte jeg mig ofte drænet for energi”, fortæller Berit. ”Jeg har altid malet og tegnet meget i min fritid, og det er i denne form for fordybelse, at jeg finder min motivation og inspiration”.

 

Berit Mogensen Lopez’ kunst er kendt for at være abstrakt og dekorativ, men når hun samarbejder med kunder om nye projekter, bliver hendes værker og prints ofte brugt i sammenhænge, der udfordrer rammerne for ”ordinær” kunst. Under sin uddannelse arbejdede Berit blandt andet med at udforske brugen af forskellige materialer, og for Berit er det netop arbejdet i grænselandet mellem kunst og design, der gør hendes værker helt unikke. Med en baggrund som tekstildesigner er det naturligt for Berit at arbejde med udtryk, der gør sig godt i mange sammenhænge: “Jeg føler, at min måde at arbejde på giver mig flere kreative muligheder. Jeg nyder at se mine værker i folks hjem – både på væggen og som et stykke interiør. Det er også derfor, at jeg er så stolt af mit samarbejde med ferm LIVING – fordi det understreger hvad kunst kan”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Til ferm LIVING’s Autumn-Winter kollektion har Berit Mogensen Lopez skabt det abstrakte print ved navn ”Entire”. Entire printet bliver brugt til et vægtæppe, lampeskærme, og som møbelbetræk. Da Berit skulle udforme Entire, var det med udgangspunkt i et tidligere værk, hvor hun havde haft særligt fokus på kompositioner. At Entire udspringer fra et igangværende værk, understreger også det kontinuerlige i Berits kreative proces. For Berits kunst er hele tiden i udvikling – og værker er noget, man kan lægge fra sig og tage frem igen.

 

”Jeg er nok i en konstant afsøgende og udformende fase – både når jeg arbejder for mig selv og for kunder som ferm LIVING. I mit atelier har jeg mit materialebibliotek, med ting og værker som jeg enten arbejder på, har lagt fra mig, eller som har et potentiale. Så sker det, at jeg i min kreative proces, kommer i tanker om noget, der kunne passe godt til en kunde, eller som tåler at blive arbejdet videre med – og så tager jeg det frem fra materialebiblioteket og fortsætter med at afsøge og udforme”. For at opnå den rette komposition til Entire arbejdede Berit meget med udklippede former i papir. Papiret tillod hende at rykke rundt på kompositionen med stor lethed, indtil det helt rette udtryk viste sig. Udklippene i papir blev kombineret med vandfarver for at give værket den lethed og elegance, som også kendetegner hele Entire kollektionen.

 

 

 

 

 

 

Entire printet er samtidig holdt i rolige nuancer, som reflekterer sæsonens ånd samt det taktile afdæmpede udtryk, der er indbegrebet af ferm LIVING. Berit forklarer, at det var hendes eget og designteamets ønske, at printet skulle være let aflæseligt, hvilket vil sige at printet skulle være nemt at bruge i forskellige kontekster og til forskellige designs: ”Normalt arbejder jeg med mere kontrast, men her passede det godt, at vi arbejdede ud fra nogle kuraterede toner og nuancer. Vi var enige om, at når et print skal fungere på et møbel eller en lampe, så skal det passe ind i nogle rammer. Det er fint at det larmer lidt, men som designer skal man altid have in mente, hvad der passer i et hjem. Farverne i Entire indbyder til ro samtidig med, at det har et dejligt poetisk og malerisk udtryk. Der er en helhed i det - der sker noget - men øjet slapper af”.

 

 

“Jeg føler, at min måde at arbejde på giver mig flere kreative muligheder. Jeg nyder at se mine værker i folks hjem – både på væggen og som et stykke interiør. Det er også derfor, at jeg er så stolt af mit samarbejde med ferm LIVING – fordi det understreger hvad kunst kan”.

 

 

 

 

Når man spørger Berit hvordan samarbejdet har været, svarer hun: ”Der har været en stor gensidig respekt helt fra starten af, og jeg synes ferm LIVING kan noget helt særligt. For mig er ferm LIVING meget taktilt. Kvaliteten er høj, og der er tænkt på alt lige fra materialevalg, til hvordan designet bliver brugt hver dag. Jeg kan godt lide, at det ikke er for sterilt, og at æstetikken er neddæmpet men smuk på samme tid. Det er helt tydeligt, at ferm LIVING laver ting til hjemmet - hvor der er plads til liv, hygge og til at være lige hvem man er, hvilket også er essensen af, hvad jeg selv synes, et hjem skal kunne”.